Sastanak u Ministarstvu

Dokapitalizacija ide ipak dalje, riješene dileme ulagača u Petrokemiju

Očekujem da će NO dati suglasnost da se raspiše poziv za dokapitalizaciju, i to od ponedjeljka
Petrokemija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Sudeći po šturim, ali optimističnim porukama uključenih aktera u proces dokapitalizacije Petrokemije, koji su na tu temu u srijedu prisustvovali sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, riješene su i preostale dileme oko uvjeta ulaska strateških partnera u kutinsku tvrtku - i proces dokapitalizacije ide dalje.

Dilema pojedinih potencijalnih investitora bila je, podsjetimo, tretira li se otpis dugova, koji je na razini 450 milijuna kuna obveza za koje garantira država, kao nezakonita subvencija ili ne. No, pretpostavlja se da je ured za tržišno natjecanje Europske komisije utvrdio da cjelokupna transakcija u smislu državnih potpora ne bi trebala biti sporna i da je to umirilo ulagače.

Ipak, dok ne sjedne njihova uplata, a ključni investitori su PPD i Ina, koji zajedno ulažu 300 milijuna kuna, ne može se tvrditi i da je dokapitalizacija uspjela. Tim povodom Petrokemija je ponovno sazvala sjednicu Uprave i NO-a za subotu, 27. listopada, na kojoj će razmatrati donošenje odluke o postupku povećanja temeljnog kapitala. S obzirom na pravila Zagrebačke burze i vikend, kakva je odluka donesena znat će se tek sljedeći ponedjeljak, kad će Petrokemija izvijestiti burzu. Đuro Popijač, predsjednik Uprave te tvrtke, optimističan je, ali i oprezan. - Očekujem da će Nadzorni odbor dati suglasnost da se raspiše poziv za dokapitalizaciju, koji bi išao od ponedjeljka sljedeći tjedan. Nadam se da će se javiti svi ulagači, uplatiti iznose i ispuniti formalne i proceduralne obveze, kao budući suvlasnici društva - kaže Popijač.

Nakon isteka razdoblja upisa i uplate, koje će biti objavljeno u Javnom pozivu u ponedjeljak 29. listopada 2018., odnosno ako upis i uplata novih dionica budu u cijelosti obavljeni prije isteka rokova određenih u Javnom pozivu, održat će se nova sjednica na kojoj će donijeti potrebne odluke vezano za zaključenje postupka povećanja temeljnog kapitala. Drugim riječima, objavit će je li ili nije uspjela dugoočekivana dokapitalizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:21