Mercator želi dio 'Tuša'

Dok se u nas analiziraju mejlovi o 'Agrokoru', slovenski dio koncerna sprema akvizicije

Spremni smo preuzeti između 50 i 80 trgovina 'Tuša', otkrio je Tomislav Čizmić
Ilustracija, Mercator
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Trgovački lanac 'Mercator' u sastavu 'Agrokora' spreman je preuzeti između 50 i 80 trgovina posrnulog konkurenta 'Tuša' u Sloveniji, otkrio je za Finance.si predsjednik Uprave 'Mercatora' Tomislav Čizmić. I ranije se spekuliralo da bi dio 'Tuša', kojeg su od osnivača i vlasnika Mirka Tuša preuzele banke, mogao otkupiti 'Mercator', no sada je Čizmić ne samo potvrdio nagađanja nego i otkrio model po kojem bi se to učinilo.

- Trgovine bi uzeli u najam – najavio je predsjednik Uprave 'Mercator', čiji model ulaska u 'Tuš' 'Finance' objašnjavaju političkim razlozima. Naime, podsjeća slovenski poslovni portal, najmom trgovina uklanjaju se politički prigovori da sadašnjim potrošačima 'Tuša' treba omogućiti opskrbu bez obzira gdje žive te zadržati sva radna mjesta u tim trgovinama.

Portal tvrdi da su banke kao novi vlasnici 'Tuša' namjeravale prodati svoje vlasništvo u tom trgovačkom lancu ili ga poslati u stečaj s idejom da tržišno održive trgovine nastave s radom, a neodržive likvidiraju. No, prema istom izvoru, takvom scenariju za 'Tuš' suprotstavila se politika.

Kad je u pitanju poslovanje 'Mercatora' nakon i tijekom svih potresa kojima je izložen njegov vlasnik u Hrvatskoj, Čizmić je 'Financama' poručio kako je 'Mercator' stabilizirao svoj tržišni udio u Sloveniji i bilježi rast u dijelu segmenata prodaje.

- Kvadratura prodajnih površina nam je u padu, vjerujemo da ćemo s prodajom dijela nekretnina smanjiti zaduženost kompanije gotovo za polovicu – najavio je prvi čovjek 'Mercatora'. Kompanija je 8. svibnja objavila poslovno izvješće za prvi kvartal ove godine prema kojem je njezin EBITDA 28 milijuna i 500 tisuća eura što predstavlja povećanje od 36,5 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Na pitanje 'Financa' kakva sudbina 'Mercator' čeka nakon nagodbe za 'Agrokor' i hoće li Rusi preuzeti slovenski dio poslovanja 'Agrokora', Tomislav Čizmić nije dao ni potvrdan, ni niječan odgovor.

- To ćemo tek doznati, no u posljednjih godinu dana 'Mercator' je ojačao – poručio je Čizmić, dodajući kako je iz sinergije s 'Agrokorom' profitirao, a ne izgubio. Priznao je, doduše, da je operacija unutar 'Agrokora' s 'Mercatorovim' trgovinama u BiH dok je Ivica Todorić vodio koncern bila pogrešna.

Podsjetimo, Todorić je donio odluku da 'Konzum' preuzme od 'Mercatora' trgovine u BiH, što je izvanredna uprava Ante Ramljaka promijenila, odnosno vratila pretežiti dio bosanskohercegovačkih trgovina koncerna pod kontrolu 'Mercatora'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:33