Preslagivanje u ACI-ju

Dogus prodao svoj udio u hrvatskom lancu marina: 'Ovo ne znači da odlazimo iz Hrvatske'

Blizu je početak radova na projektu hotela Maraska, radi se na nekim preinakama, kažu u Dogusu
ACI marina Veljko Barbieri, Slano
 Tomislav Krišto / CROPIX

Turska tvrtka Dogus prodala je ovih dana svoj udio u kompaniji ACI mirovinskim fondovima, a Jutarnjem listu potvrdila informaciju o otpuštanju 10,87 posto dionica ACI-ja mirovincima, i to AZ obveznom mirovinskom fondu kategorije B i dobrovoljnom mirovinskom fondu AZ Profit te PBZ Croatia osiguranju.

U dobrim rukama

“Ponosni smo što smo uz vlasnika, Republiku Hrvatsku, bili drugi po veličini dioničar ove vrijedne i za Hrvatsku strateške tvrtke. D-Marin grupa, globalna mreža marina koja posluje u sklopu Dogus grupe, u posljednje vrijeme raste i širi svoju mrežu poslovanja, a za dionice ACI-ja već smo neko vrijeme imali ponude za preuzimanje. Vjerujemo da će ova vrijedna i za državu važna imovina biti u dobrim rukama”, poručili su iz Dogusa.

Naglasili su da prodaja udjela u ACI-ju nikako ne potvrđuje glasine o Dogusovoj rasprodaji imovine u Hrvatskoj, nego upravo suprotno. Naime, krajem prošle godine pojavile su se glasine da je poznata grupacija, s obzirom na ekonomsku krizu u Turskoj, prisiljena rasprodati imovinu, među kojom i nekretnine i biznise koje ima u Hrvatskoj, no iz Dogusa su brzo presjekli te glasine ustvrdivši da ne odlaze iz naše zemlje niti prodaju Villu Dubrovnik, o čemu se najviše spekuiralo.

Izdašne ponude

Tvrtka Dogus, doznao je Jutarnji list, tada je doista navodno dobila izdašne ponude za hotele na području Madrida, Rima, Cipra i Dubrovnika, no nisu ih prihvatili jer pregovori između dviju strana nisu urodili plodom.

Iz Dogusa poručuju da će prodaja dionica ACI-ja ojačati njihovu poziciju te da su posvećeni operativnom poslovanju svih tvrtki te daljnjoj optimizaciji njihova poslovanja. Osim toga, stižu i potvrde da je njihov projekt hotela Maraska u Zadru, koji je neko vrijeme bio na čekanju, pred realizacijom.

“Iako u ovom trenutku ne možemo reći konkretan datum, s obzirom na to da smo na pragu turističke sezone, blizu smo početka radova, a trenutno je u tijeku rad na određenim preinakama projekta, u okviru DPU-a, koji se prije svega odnosi na rezidencijalnu zonu”, poručuju iz Dogusa.

Jutarnji je još krajem 2018. objavio da će hotel Maraska biti prva Doguseva investicija u Hrvatskoj nakon što grupacija okonča postupak restrukturiranja u Turskoj, no još je neizvjesno hoće li im partner biti hotelski brend Hyatt ili će se tražiti alternativa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:10