Slaba godina

Dobit Emiratesa potonula za 44 posto, kompanija krivi više cijene nafte i jačanje dolara

Čini se da je porast globalne potražnje zračnog prometa iz prethodne godine krenuo u suprotnom smjeru, kazao je izvršni direktor
Ilustracija, aviokompanija Emirates
 Emirates // Press

Iako je jedna od najvećih svjetskih aviokompanija ostvarila rekordne poslovne prihode, odnosno rast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani, dobit grupacije Emirates potonula je za visokih 44 posto.

Naime, u svom objavljenom Godišnjem izvješću za 2018./2019. godinu, kompanija je izvijestila da je u financijskoj godini zaključenoj zadnjeg dana ožujka zabilježila dobit od 631 milijun dolara. Poslovni prihodi Emiratesa su, pak, porasli na 29,8 milijardi dolara.

- Poslovna godina 2018./2019. bila je zahtjevna, a naše poslovanje nije bilo na razini s kojom smo u potpunosti zadovoljni. Više cijene nafte i ojačani američki dolar smanjili su našu zaradu premda je došlo do osnaživanja konkurentnosti na našim ključnim tržištima. Čini se da je porast globalne potražnje zračnog prometa iz prethodne godine krenuo u suprotnom smjeru, a također smo svjedočili slabljenju putničke potražnje, posebice u našoj regiji, što je utjecalo na rezultate dnata-e i Emiratesa – pojasnio je šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i izvršni direktor grupacije.

Uz to, Emirates je u godinu dana uložio 3,9 milijardi dolara u nove zrakoplove i opremu, stjecanje trgovačkih društava, moderne objekte, najnovije tehnologije i inicijative za zaposlenike što zapravo predstavlja značajan porast u usporedbi s prošlogodišnjim ulaganjem u iznosu od 2,5 milijardi dolara.

Dodatno, aviokompanija je sklopila ugovor s Airbusom o nabavi 70 novih zrakoplova u vrijednosti 21,4 milijarde dolara te će joj biti isporučeno i 14 zrakoplova A380 čime će se broj najvećih putničkih zrakoplova u Emiratesu popeti na 123.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:18