Širenje poslovanja

Do 2023. godine Dok-Ing planira pokrenuti i proizvodnju u Kini

Lani je Altpro ugovorio prvi veliki projekt s CRRC-om i njihovim partnerom Bombardierom
Subeije Kalo i Dok-ing
 Mislav Malda, Nikola Vilić / Hanza media

- Kina nam postaje strateško tržište te ćemo do 2023. godine tamo pokrenuti i vlastitu proizvodnju - najavljuje Gordan Pešić, menadžer za poslovni razvoj Dok-Inga, inovativne zagrebačke tvrtke koja je najpoznatija po robotiziranim strojevima za specijalnu namjenu - od razminiranja do izvanrednih situacija kao i za protuterorističke namjene te rudarstvo.

Sada izvoze u 40 zemalja, a najveći kupac im je američka vojska. U finalnoj su fazi pregovora o novim ugovorima s nekoliko europskih i azijskih zemalja, naglašava Pešić, a prošlog su tjedna prodali i prve strojeve za razminiranje kineskoj državnoj kompaniji XCMG.

Joint-venture

U Kini je Dok-Ing, naime, lani osnovao predstavništvo, a sada je u fazi odabira lokalnog partnera. Bude li sve išlo prema planovima, a oni su prilično ambiciozni jer je XCMG peta po veličini inženjerska kompanija na svijetu, ideja je da krenu s njima u joint-venture. Pešić idućeg mjeseca odlazi na nastavak pregovora s XCMG-om, nakon što Kinezi testiraju kupljene strojeve.

- Oni bi nam mogli pomoći u razvoju tržišta, da dođemo do značajnih kupaca i plasmana velikog broja strojeva - objašnjava, budući da u Kini još uvijek ima dosta područja pod minama zaostalih iz prošlih ratova. Dodaje da su prodali i jedan robotski sustav za izvanredne situacije drugom potencijalnom poslovnom partneru, u Shenzhenu.

Dok-Ing je tvrtka koju je 1991. godine osnovao Vjekoslav Majetić, a kineskom se tržištu predstavlja kao robotički brend koji je već prepoznat u svijetu te se redovito pojavljuje u industrijskim istraživanjima robotskih sustava za obranu i sigurnost. Najveći kupci su joj vojska, policija, vatrogasci, razne državne agencije, ali i komercijalne kompanije, a Pešić pritom naglašava kako Dok-Ingova tehnologija ne podliježe klasifikaciji robe vojne namjene.

Kineske je planove Pešić objavio na poslovnom skupu u Zagrebu, čiji je organizator bila Hrvatska gospodarska komora i China Hi-Tech Fair, veliki kineski sajam visoke tehnologije iz Shenzhena koji se održava u studenom. Taj je grad na kineskom jugu bio prva ekonomska zona kroz koju je Kina počela svoje otvaranje svijetu 80-ih godina, a danas ima oko 20 milijuna stanovnika, ove godine očekuje BDP od 400 milijardi dolara i tu je smještena trećina svih kineskih visokotehnoloških tvrtki, među njima globalno poznati Huawei te Tencent.

Poziv na sajam

U zagrebačkoj publici su bili predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te kineske i hrvatske kompanije spremne za B2B susrete, a zamjenik gradonačelnika Shenzhena Chen Biao svoj je grad opisao najinovativnijim u Kini te pozvao hrvatske poduzetnike da dođu na sajam koji je ujedno najutjecajnija znanstveno-tehnološka izložba u Kini. Kineski su gosti pritom naglasili kako se događa novi krug otvaranja njihove države vanjskom svijetu, a regija u kojoj je smješten Shenzhen imat će posebnu ulogu u strateškoj državnoj ekonomskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“. Središnji odbor Kineske komunističke partije je o tome već donio odluku, rekao je Zhou Mingwu, zamjenik direktora trgovinskog ureda Shenzhena.

U Zagrebu se predstavilo nekoliko kineskih kompanija – jedna od njih proizvodi autonomne helikoptere/dronove koji su sposobni ispaljivati granate od 60 milimetara (!) - a s hrvatske je strane o kineskim poslovnim koracima govorio Tin Viduka, član uprave Altproa. Ta domaća inovativna kompanija upravo sudjeluje na nekoliko javnih natječaja u Kini, a u Pekingu ima partnera koji se bavi opremom za željezničku mrežu, golemu državnu kompaniju CRRC.

- Prošle smo godine ugovorili prvi veliki projekt s CRRC i njihovim partnerom Bombardierom za željezničku prugu u kineskom gradu Wuhu. U pitanju je senzorski sustav za detekciju položaja i brzine vlakova na jednotračnim prugama (engleski izraz je monorail, op.ur.), a mi smo trenutno jedini na svijetu koji nude takvo rješenje - kaže Viduka.

Monorail je novi tip urbanog transporta, pojašnjava, radi se o vlakovima koji na jednoj šini voze iznad zemlje, na stupovima.

- U Kini su sada upravo velike investicije u takav tip urbanog transporta i mi očekujemo mnoge projekte u budućnosti - najavljuje Viduka.

Tvrtku je 1994. godine osnovao njegov otac Zvonimir, a bavi se razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:43