Mišljenje poslovnih lidera

Direktori: 'Ovakvu krizu nismo vidjeli sto godina, neke vodeće firme neće preživjeti'

Oko 60 posto izvršnih direktora priprema se za oporavak u obliku slova U, očekuju dugo razdoblje između recesije i oporavka
Ilustracija
 dpa Picture-Alliance via AFP

Poslovni čelnici širom svijeta pripremaju se za dugotrajnu recesiju zbog pandemije koronavirusa i mnogi strahuju da njihove tvrtke neće preživjeti to razdoblje, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje.

Pandemija je do sada usmrtila gotovo 180 tisuća ljudi a u gospodarstvu bi mogla potaknuti najtežu krizu od Velike depresije 1930. godine, podsjeća Reuters.

Istraživanje je provela organizacija poslovnih lidera YPO u razdoblju od 15. do 19. travnja na 3.534 izvršna direktora u 109 zemalja.

Oko 60 posto izvršnih direktora priprema se za oporavak u obliku slova U, što znači da očekuju dugo razdoblje između recesije i oporavka.

Njih 22 posto predviđa dvostruku recesiju.

Istraživanje je pokazalo i da 11 posto anketiranih direktora smatra da će koronavirus biti rizik za opstanak njihove tvrtke a dodatnih 40 posto kaže da pandemija predstavlja ozbiljnu prijetnju.

„Ovakvu krizu nismo vidjeli više od sto godina, neke vodeće firme neće preživjeti“, rekao je izvršni predsjednik Aspen Medicala Glenn Keys.

Najranijivije su tvrtke u ugostiteljstvu - 41 posto direktora u tom sektoru navodi da njihovim kompanijama prijeti propast. U zrakoplovnom i veleprodajnom sektoru od takvog ishoda strahuje 30 odnosno 19 posto direktora, pokazalo je istraživanje.

Neki su sektori na dobitku - tako 10 posto poslovnih čelnika u maloprodaji i veleprodaji kao i direktori proizvođača poljoprivrednih proizvoda, rudnika i komunalnih tvrtki bilježe pozitivan utjecaj na prihode.

Većina ispitanika očekuje ipak da će se situacija popraviti tek nakon nekog vremena.

Gotovo dvije trećine poslovnih lidera predviđa da će se negativne posljedice odražavati u poslovnim rezultatima dulje od godinu dana. Četvrtina njih očekuje da će za godinu dana njihova kompanija zapošljavati i do 20 posto manje radnika nego sada.' very existence."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 16:03