Dugovi

Direktor i Uprava ITAS-a štrajkaju glađu:'Žele nas ugasiti, a imamo 7,2 milijuna narudžbi'

Radnici ITAS-a jedini su radnici u Hrvatskoj koji su poslodavci svojem direktoru
Dragutin Varga, direktor tvrtke ITAS iz Ivanca
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Dragutin Varga, direktor ITAS-a, kao i Uprava tog proizvođača alatnih strojeva, danas su počeli štrajk glađu, a kao razlog naveli su dug od 900.000 kuna, od čega je 400.000 ivanečkom komunalnom poduzeću IVKOM-u.

- Moj štrajk nije usmjeren ni protiv koga. Ako se ugasimo, a mi smo jedina alatna industrija u Hrvatskoj, proizvodnje alatnih strojeva više neće biti. Blokirala me jedna mala banka za 48.000 eura i domaća gradska firma s kamatama od 314.000 i 104.000 kuna. Žele da se proizvodnja u ITAS-u ne održi. Dobivam informacije s terena da svi postavljaju pitanje tko je vlasnik ITAS-a. Dakle, u Hrvatskoj radnici ne bi smjeli biti vlasnici - rekao je direktor Varga za HRT i dodao kako "se sve radi da se proizvodnja ugasi da netko dobije ITAS za tri do četiri milijuna kuna, a on danas vrijedi preko 30 milijuna”.

Da pojasnimo, ITAS je u jesen 2005. godine štrajkao, jer radnici nisu dobili plaće pet mjeseci, a tvrtka je bila pred otpisom. Nastavili su raditi zahvaljujući potpori države, ali i otpisu potraživanja samih radnika koji su preuzeli tvrtku te su tako, kako navodi HRT, jedini radnici u Hrvatskoj koji su zapravo poslodavci svojem direktoru.

Varga je danas pojasnio kako je dug od 400.000 kuna nastao kada je bivši direktor uzeo revolving kredit, a kako je znao da odlazi iz kompanije, “znao je i da ga neće morati vraćati”.

- Dobavljači nas ne blokiraju, a u posljednjih mjesec dana dobili smo 7,2 milijuna novih narudžbi. Usto smo ušli i u projekt inovacije i razvoja punionica za električne automobile – naglasio je direktor ITAS-a. Zbog navedenih narudžbi dvjestotinjak radnika nastavio je s radom iako nisu dobili plaće za studeni i prosinac.

Ivanec, 170120
Reportaza Grada Ivanca u sklopu seriala I to je Hrvatska. Gordana Grgas i Dragutin Varga izvrsni direktor ITAS-a Prvomajska.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Dragutin Varga, direktor tvrtke ITAS iz Ivanca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:45