Najveći IPO u povijesti

Dionice Saudi Aramca skočile 10% samo nekoliko sekundi nakon što su izlistane na burzi

Najprofitabilnija kompanija na svijetu učvrstila je svoju titulu i postigla tržišnu vrijednost od gotovo 1,9 bilijuna dolara
 REUTERS

Dionice Saudi Aramca u samo nekoliko sekundi listanja na rijadskoj burzi Tadawul skočile su za deset posto čime je najprofitabilnija svjetska kompanija učvrstila svoju titulu i postigla tržišnu vrijednost od gotovo 1,9 bilijuna (eng. trillion) dolara.

Izlazak na burzu kruna je dugog procesa princa Muhameda bin Salmana koji već četiri godine najavljuje listanje dionica naftnog giganta. Nakon niza odgađanja, kako piše Financial Times, kompanija je bila prisiljena smanjiti svoje ambicije te se očekuje da će u najvećoj inicijalnoj javnoj ponudi dionica (IPO) u povijesti Aramco prikupiti 25,6 milijardi dolara. Time će prestići kinesku Alibabu koja je na Wall Streetu debitirala 2014. i prikupila 25 milijardi dolara s tržišnom valuacijom od 1,7 bilijuna dolara.

Dionice Saudi Aramca već su na početku trgovanja dosegnule najveći dozvoljeni dnevni rast cijene na saudijskoj burzi, a s 1,87 bilijuna dolara valuacije kompanija je potvrdila svoju poziciju kao najvrjednije na svijetu. Usporedbe radi, Appleova tržišna kapitalizacija iznosi 1,19 bilijuna dolara.

Dodatno, Aramco već sada vrijedi više nego što najvećih pet naftnih kompanija (ExxonMobil, Total, Royal Dutch Shell, Chevron i BP) ukupno vrijede.

- Očekujemo da će se rast nastaviti. Aramco će vrlo vjerojatno postati prva kompanija na svijetu s valuacijom preko dva bilijuna dolara – smatra Zachary Cefaratti, direktor saudijske investicijske platforme Dalma Capital.

Naime, cilj saudijske Vlade i princa Muhameda zapravo je valuacija kompanije od dva bilijuna dolara te se i dalje tome nadaju i u skladu s time od državnih institucija i bogatih obitelji traže da kupuju dionice. Uz to, ta se državna kompanija oslanja i na investicije regionalnih fondova iz Abu Dhabija i Kuvajta, bliskih saveznika Saudijske Arabije, koji su na Aramcove dionice već potrošili pet milijardi dolara.

- Vlada je bila jedini dioničar. Danas kompanija ima više od pet milijuna dioničara i svi zaposlenici Saudi Aramca i svaka osoba u kraljevstvu može biti ponosna. Ovaj IPO smatra se najvećim IPO-om u povijesti čovječanstva – pohvalio se Yasir al Rumayyan, predsjednik Uprave naftnog diva.

Kako piše New York Times, na putu do listanja dionica Aramco se suočio s brojnim izazovima poput pritiska na cijene nafte, zračni napad na ključna postrojenja kompanije, kao i velikog skepticizma da uistinu vrijedi dva bilijuna dolara, na koliko je princ procijenio kompaniju.

Prošlog su mjeseca Saudijci odustali od globalnih investitora i odlučili se za samo lokalne i regionalne ulagače u njihovu kompaniju. No, ostankom na rijadskoj burzi i limitirajući se na ponudu samo 1,5 posto dionica kompanije pomoglo je Saudijcima postići ono što je od samog početka bio njihov glavni cilj, a to je visoka tržišna kapitalizacija.

IPO je potaknuo potražnju za čak četiri puta većim brojem dionica od ponuđenog, što je Aramcu omogućilo da postavi njihovu cijenu na 32 saudijska rijala, odnosno 8,53 dolara.

Ipak, realna vrijednost kompanije moći će se vidjeti tek nekoliko mjeseci nakon listanja na burzi, a ključni će biti Aramcovi prihodi, na koje utječe cijena nafte te saudijska politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:36