Trgovci i dalje podijeljeni

Dio trgovaca najavljuje izdvojeno mišljenje kojim bi podržao zatvaranje dućana nedjeljom

Stavovi trgovaca ostali su podijeljeni pa dio njih podržava najavu ministra gospodarstva Darka Horvata
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Ni današnji sastanak Udruženja trgovine HGK nije rezultirao zajedničkim stavom trgovaca oko ograničavanja rada trgovina nedjeljom. Stavovi trgovaca, kako doznajemo, ostali su podijeljeni pa dio njih podržava najavu ministra gospodarstva Darka Horvata da se ograniči rad trgovina nedjeljom, dok se drugi dio trgovaca tome i dalje protivi.

Problemi su, kažu nam pojedini sudionici današnjeg sastanka, nastali već kod tumačenja austrijskog modela: dok je dio trgovaca zdušno podržao primjenu austrijskog modela u Hrvatskoj, trgovci s druge strane rova kazali su kako ni sami Austrijanci nisu zadovoljni takvim modelom te da se zalažu za liberalizaciju rada trgovina nedjeljom.

O tome kakve su razlike među hrvatskim trgovcima možda najbolje svjedoči podatak da tabor trgovaca koji se zalaže za ograničavanje rada nedjeljom najavljuje da bi u javnost mogao izaći s 'izdvojenim mišljenjem' o radu nedjeljom, kojim bi podržali ograničavanje rada trgovina nedjeljom. No, prije nego izađu s tim, direktori moraju dobiti suglasnost tijela u svojim kompanijama pa je u ovom trenutku teško sa sigurnošću reći koji će trgovački lanci podržati ograničavanje rada nedjeljom. U svakom slučaju, nakon što javno izađu s 'izdvojenim mišljenjem', barem će biti jasno koji trgovački lanci zagovaraju stavljanje ključa u bravu trgovina nedjeljom, a koji se tome protive.

Unatoč tome, trgovci se slažu da svi imaju isti problem, a to je nedostatak radne snage. Taj će problem biti još i teži nakon što Austrija, kao posljednja članica EU, 1. srpnja otvori svoje tržište rada za hrvatske državljane. Dio trgovaca već sada ističe kako ne može naći radnike i prijeti da bi zbog toga mogli biti prisiljeni zatvarati trgovine u manjim mjestima.

- Ako ne bude radnika, nećemo imati druge nego zatvarati trgovine u manjim mjestima. Već sada imamo situaciju da nam u dućanima u manjim mjestima rade stariji ljudi - žali nam se jedan trgovac, koji izlaz vidi u tome da trgovine nedjeljom (uglavnom) ne rade i tako pokušaju zadržati radnu snagu.

S druge strane, dio trgovaca koji se zalaže za dosadašnji način rada trgovina, a koji trgovcima omogućuje da rade i nedjeljom, kaže da bi zabrana rada trgovina nedjeljom, ili dopuštanje da one budu otvorene samo pojedinim nedjeljama tijekom godine, bila protuustavna te da zapravo ne bi koristila ni samim radnicima.

- Po čemu bi to kafićima bilo dopušteno da rade nedjeljom, a trgovinama ne bi?! - zapitao se jedan trgovac kada smo ga pitali kako ocjenjuje Vladinu najavu da se ograniči rad nedjeljom.

Dio trgovaca koji zagovara da se nastavi rad nedjeljom smatra i da rješenje za problem radne snage leži u nastavku trenda rasta plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:58