Nova odgovornost

Digitalna transformacija iz Zagreba: Ove strane korporacije iz Hrvatske vode IT službe

Naši inženjeri vode Tevinu novu tvornicu u njemačkome Ulmu te postrojenje za proizvodnju industrijskih plinova LINDE u Singapuru
Ilustracija: Pliva, ured za financije
 Tomislav Kristo / CROPIX

Nedavna odluka talijanske bankarske grupacije Intese Sanpaolo da IT službu svoje banke kćeri u Hrvatskoj, Privredne banke Zagreb, zaduži za digitalnu transformaciju cijele grupe nije prvi takav primjer privlačenja zajedničkih službi velikih stranih korporacija u njihova poduzeća ili banke kćeri u našoj zemlji.

Široj javnosti otprije je poznata odluka izraelske Teve, vlasnika Plive, da u Hrvatskoj smjesti svoj europski ured za financijske transakcije, a Jutarnji list utvrdio je da su u Zagrebu svoje regionalne centre za dijelove poslovanja smjestili i Addiko i Erste banka te ponos njemačke industrije, tehnologije i energetike Siemens.

- U skladu s operativnim modelom poslovanja oformljeni su tzv. centri izvrsnosti unutar Addiko grupe i velik je dio grupnih funkcija u Hrvatskoj, što dokazuje da su se djelatnici i odjeli Addiko banke u Hrvatskoj istaknuli svojom stručnošću, učinkovitošću, profesionalnošću i znanjem - kaže menadžer korporativnih komunikacija u Addiko banci Igor Vukasović.

Razvoj

Kao odjele Addika koji su locirani u Hrvatskoj, a grupni su, Vukasović navodi poslovni kontroling, razvoj poslovanja s građanstvom i malim poduzećima, digitalnu transformaciju, transakcijsko bankarstvo, potporu upravljanju rizicima, upravljanje ljudskim potencijalima i nabavu Addiko grupe.

- Tvrtka Erste Group IT HR d.o.o. sa sjedištem u Hrvatskoj pruža usluge iz IT segmenta Erste banci, kao i ostalim članicama Erste grupe u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori - izvijestili su nas u Erste&Steiermärkische banci. Kao sličan primjer posebnih poduzeća specijaliziranih za pružanje određenih usluga unutar Erstea, u toj banci navode tvrtku Erste Group Procurement (EGP) koja pruža usluge nabave za sve članice međunarodne Erste grupe, a sjedište joj je u Beču.

Peta država

- Podružnice EGP-a su u svim zemljama u kojima Erste grupa posluje, pa tako i u Hrvatskoj - navode u Ersteu.

Siemens je u svojoj hrvatskoj podružnici, pojašnjava Sonja Nušinović Popovac iz kompanijskog odjela komunikacija, smjestio pet centara koji svojim uslugama pokrivaju druga tržišta u svijetu na kojima je prisutan ovaj njemački industrijski gigant. Riječ je, među ostalim, o Siemensovu Global Engineering Centru Hrvatska (GEC CRO) za procesnu automatizaciju u kemijskim, farmaceutskim, prehrambenim te postrojenjima za distribuciju pitke vode i tretman otpadnih voda.

- Inženjeri GEC CRO centra vode međunarodne projekte kao što su nova Tevina tvornica u njemačkom Ulmu, postrojenje za proizvodnju industrijskih plinova LINDE u Singapuru i rekonstrukcija postrojenja za tretman otpadnih voda u München - navode u Siemensu.

Uz Njemačku, Francusku, Kanadu i Kinu, Hrvatska je peta država u kojoj je Siemens ustrojio centar za istraživanje i razvoj (R&D). Hrvatski R&D centar Siemensa zapošljava 25 stručnjaka, koji sudjeluju u projektima na poslovima vođenja projekata, razvoja softvera, testiranja i certificiranja u području procesne instrumentacije i analitike.

Centri kompetencije koji pokrivaju 20 zemalja srednje i jugoistočne Europe

Kao dijelove svojeg poslovanja u Hrvatskoj koji pokrivaju međunarodna tržišta, u Siemensu su nam naveli i tri centra kompetencija. Riječ je o centrima kompetencija za elektrane, koji pokriva 20 zemalja srednje i jugoistočne Europe, za downstream sektor industrije nafte i plina te remanufacturing, odnosno pripremu proizvodnje turbinskih komponenti za proizvodnju s dodanom vrijednošću.

U Siemensu ističu kako je u njihovu GEC CRO centru broj zaposlenih inženjera s početnih deset porastao na sadašnjih šezdeset. Kada se tome dodaju podaci o početnih 80 zaposlenih u novoosnovanoj tvrtki Intese Sanpaolo u Hrvatskoj za digitalnu transformaciju cijele grupe, nameće se zaključak da je privlačenje zajedničkih službi velikih korporacija u Hrvatsku jedna od mogućih poluga novog zapošljavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:06