Tržište osiguranja

Deloitte: U sljedećem razdoblju očekuje se veći broj spajanja i preuzimanja osiguravatelja

Tržište osiguranja u regiji trenutno je fragmentirano, s velikim brojem igrača, koji imaju male tržišne udjele, upozorava se u izvješću Deloittea
Vedrana Jelušić Kašić
 Željko Puhovski / Hanza Media

Na tržištu osiguranja u zemljama srednje i istočne Europe stvoreni su uvjeti za nove investicije i nova preuzimanja, ocjenjuje se u novom izvješću Deloittea o industriji osiguranja i široj regiji.

- Zbog velikog broja osiguravateljnih društava koja djeluju na lokalnim tržištima i istodobno multinacionalnih grupa koje se repozicioniraju u regiji, u sve strožem regulatornom okruženju, očekujemo povećanje broja transakcija spajanja i preuzimanja u narednim godinama - poručila je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovu odjelu transakcijskog savjetovanja.

Kao glavni razlozi očekivanih preuzimanja i spajanja na osiguravateljskom tržištu u regiji u istraživanju se navode fragmentiranost tržišta, s velikim brojem društava koji imaju male tržišne udjele, zatim, veća stopa gospodarskog rasta u regiji u odnosu na zapadnu Europu i velik potencijal rasta. Na buduća zbivanja na osiguravateljskom tržištu regije utjecat će i konsolidacija osiguravateljskih društava, koja se žele bolje pozicionirati.

U industriji osiguranja u regiji već sada je primjetan pozitivan trend poslovanja, ocjenjuje se u izvješću Deloittea. Tome je najviše pridonio segment neživotnih osiguranja. Najbolji rezultati, ističu u Deloitteu, ostvareni su u Poljskoj.

"Ovakvu pozitivnu dinamiku omogućio je gospodarski rast potaknut poboljšanjem uvjeta na regionalnom tržištu rada", zaključuje se u izvješću.

Izvješće Deloittea obuhvatilo je analizu u 12 tranzicijskih država. Riječ je o Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, kao i u baltičkim državama - Estoniji, Latviji i Litvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:19