Neizvjesnost na vrhuncu

Dan D za Uljanik je 26.2.: Vjerovnici imaju još samo 18 dana za dogovor ili slijedi stečaj

Nepoznata je cijena restrukturiranja, koliko će to stajati državu i kako će Brodosplit financijski pratiti Uljanik
Radnici Uljanika u štrajku i brodogradilište
 Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Hanza Media

Nakon medijskih istupa Tomislava Debeljaka, predsjednika Uprave Brodosplita, Darka Pappe, člana Uprave Brodosplita, Emila Bulića, predsjednika Uprave Uljanika d.d., Darka Horvata, ministra gospodarstva, te Zvonimira Novaka, pomoćnika ministra gospodarstva, još ne znamo tri glavne informacije vezane uz izbor novog strateškog partnera Uljanika d.d i Uljanik brodogradilišta: koliko će koštati ukupan program restrukturiranja, koliko će to stajati državu te kako je i u kojem opsegu Brodosplit spreman financijski pratiti Uljanik Grupu dok se ne donese program restrukturiranja.

Dapače, Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika, jučer je na konferenciji za novinare, na pitanje kako komentira informacije da je Brodosplitova ekspertiza pokazala da ukupni gubici i dubioze u Uljanik grupe iznose do 10,4 milijarde kuna, odgovorio, prilično iznenađujuće, da Uprava tek treba provesti snimanje tvrtke kako bi se utvrdio točan iznos gubitaka i dubioza. Zvonimir Novak je također ustvrdio da će država izraditi posebnu analizu kako bi kontrolirala što će joj dostaviti Uprava Uljanika i Brodosplit na temu gubitaka i dubioza u Uljanik Grupi, a to se neće znati, tvrde, prije nego što bude gotov program restrukturiranja, koji se očekuje u lipnju ove godine.

Deblokada

Jednako tako, vodstva Brodosplita i Uljanika nisu konkretno odgovorila na pitanje kako će Brodosplit pridonijeti privremenom financiranju Uljanik Grupe dok se ne sastavi program restrukturiranja. Zbog “papirologije”, konstatirao je Emil Bulić, Brodosplit do 26. veljače, za kada je sazvano novo stečajno ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci, neće stići uplatiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa.

- Moraju se ispuniti određeni kriteriji gdje će država, Uljanik i strateški partner potpisati određene akte koji će potvrditi međusobna prava i odnose - ustvrdio je Bulić, ne iznoseći detalje o tim aktima i kriterijima, kao što o njima nisu htjeli govoriti ni predstavnici Brodosplita, a ni Ministarstva. Štoviše, Bulić je istaknuo kako se nada da ipak neće doći do pokretanja stečaja 26. veljače zbog blokade u iznosu od 107 milijuna kuna jer pretpostavlja da će vjerovnici povući blokade kako bi tvrtka mogla nastaviti poslovati.

Međutim, korporativni odvjetnik Mićo Ljubenko smatra da za uspjeh takvog “standstill aranžmana” među dobavljačima treba imati konsenzus 90 do 95 posto vjerovnika da bi takav dogovor uspio. Naime, u tom je slučaju između vjerovnika potrebno postići i dogovor da će se “naknadno” vratiti prethodni red naplate, a bez takvog dogovora većina vjerovnika neće pristati na povlačenje blokade, posebno u situaciji kad postoji velika “disperzija” vjerovnika - od radnika do malih i velikih dobavljača. Zbog toga Ljubenko ističe kako bi bilo dobro da se Vlada i svi drugi akteri pripreme na mogući stečaj 3. maja 26. veljače, što je opcija koju u ovom trenutku nitko ne želi niti zamisliti.

Pomoć DIV-a

Ipak, na ovome mjestu valja navesti da je Zvonimir Novak na primjedbu Darka Pappe u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” u četvrtak navečer, o tome da se trebaju stvoriti pretpostavke da Brodosplit financijski pomogne privremeno financirati Uljanik, rekao da te pretpostavke postoje, i to u vidu dokapitalizacije Uljanika u iznosu od 180 do 302 milijuna kuna, predviđene prethodnom odlukom Skupštine Uljanika d.d. Vladi je, dakle, jasno da Brodosplit i Uprava Uljanika hoće nešto naknadno isposlovati od nje kako bi Brodosplit dao novac za privremeno financiranje Uljanika, ali je pitanje o čemu je točno riječ.

Emil Bulić je jučer ustvrdio da se, uz ponudu Brodosplita, kao ozbiljna ponuda za strateško partnerstvo razmatrala i ona australske Scenic grupe, a da preostale dvije nisu ispunile kriterije. Pritom nije htio imenovati ponuđače čije ponude nisu ispunile kriterije jer su, ustvari, “bile samo pisma namjere ili dokumenti koji ne ispunjavaju kriterije”.

- U razgovorima s investitorima jasno smo istaknuli svoje kriterije. Nužno je bilo da se svaki partner legitimira sa svojim financijskim partnerima, u najkraćem roku s Uljanikom iznese plan restrukturiranja, pokaže svoj plan održivosti brodogradnje u Puli i Rijeci, podastre plan o modernizaciji te plan o ljudskim resursima. Također smo tražili bilo koji oblik jamstva koji može pratiti investitora, a vezan je za financijsku stabilnost, a Brodosplit je priložio pismo namjere jedne velike banke - rekao je Bulić i dodao da je Scenic grupa dala podršku Brodosplitu u preuzimanju Uljanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:51