Velika čast

Čak šest hrvatskih proizvođača kamena nastupa na vodećem svjetskom sajmu u Veroni

U 2018. hrvatski izvoz kamena, granita, kocaka od prirodnog kamena te obrađenog kamena iznosio je više od 225 milijuna kuna
Sajam kamena u Veroni
 Jozo Vrdoljak

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u 2018. godini je hrvatski izvoz kamena, granita, kocaka od prirodnog kamena te obrađenog kamena iznosio više od 225 milijuna kuna i to najvećim dijelom na kinesko i europsko tržište.

Iz tog razloga HGK – Županijska komora Split više od 20 godina organizira nastup hrvatskih tvrtki koje se bave vađenjem i obradom arhitektonsko-građevnoga kamena na vodećem svjetskom sajmu kamena Marmo+Mac, koji će se ove godine održati od 25. do 28. rujna u Veroni, Italija.

Na štandu HGK ŽK Split od 120 četvornih metara predstavit će se šest izlagača: Brački kamen iz Nerežišća, Delta-Dragun iz Dolića Drage, Forma GMK iz Zakučca, Jadrankamen u stečaju Pučišća, Kamen Dalmacija iz Splita i Sprega iz Splita.

''Sajamska industrija i u ovom digitalnom dobu još uvijek zauzima važno mjesto u procesu internacionalizacije poslovanja tvrtki, a upravo je poticanje sajamskih aktivnosti i sudjelovanja naših tvrtki na inozemnim sajmovima, putem organizacije i sufinanciranja njihovih nastupa, jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih usluga Hrvatske gospodarske komore'', rekao je povodom predstojećeg nastupa hrvatskih kamenara na veronskom sajmu predsjednik HGK ŽK Split, Joze Tomaš. Tomaš je također naglasio važnost očuvanja i njegovanja tisućljetne tradicije kamenarstva i upotrebe kamena u hrvatskom graditeljstvu, arhitekturi i umjetnosti.

Više od pola stoljeća veronski je sajam kamena mjesto na kojem se predstavljaju najbolje proizvodne tradicije i inovacije na svjetskoj razini, međunarodni projekti i inicijative koje promiču posebnost i bogatstvo prirodnog kamena i njegove potencijale u arhitekturi i dizajnu. Sajam pruža uvid u sve bitno u svijetu kamena: od sirovina do prerađenih materijala, tehnologije, pribora i najnovijih primjena u svijetu arhitekture i dizajna, ali i bogat popratni program.

S obzirom na kvalitetu mineralne sirovine, u svijetu cijenjenog kamena od kojeg su izgrađene brojne poznate građevine i spomenici, kao i duge tradicije njegova vađenja i obrade, hrvatsko je kamenarstvo prepoznato i ima zapaženo mjesto na ovom sajmu, koji je prošle godine posjetilo 68.000 posjetitelja iz 150 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 22:16