HGK

Burilović: Postepeno popuštanje mjera polako vraća život gospodarstvu

U Komori kažu i kako ih raduje što je prihvaćen njihov prijedlog da se već u ponedjeljak otvore sve trgovine, ali smatraju kako je trebalo dopustiti rad i šoping centrima
Luka Burilović
 Damir Krajac / CROPIX

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u četvrtak su ocijenili kako je dobro da se Vlada odlučila na postepeno popuštanje mjera jer to polako vraća život gospodarstvu, a vjeruju da se odgovornim ponašanjem može pokazati "da gospodarstvo i zdravlje mogu rukom pod ruku".

"Dobro je da se Vlada odlučila na postepeno popuštanje mjera zaštite jer to polako vraća život našem gospodarstvu. Moramo biti jako oprezni jer brzo može pasti u vodu sve što smo napravili. Vjerujem da možemo odgovornim ponašanjem pokazati da gospodarstvo i zdravlje mogu rukom pod ruku", rekao je predsjednik HKG Luka Burilović.

U Komori kažu i kako ih raduje što je prihvaćen njihov prijedlog da se već u ponedjeljak otvore sve trgovine, ali smatraju kako je trebalo dopustiti rad i šoping centrima.

Također je, dodaju, uvažen i prijedlog Komore o aktivaciji javnog prijevoza jer se radnici vraćaju na posao.

"S obzirom na nespretno tumačenje odluka Državnog inspektorata, bilo dobro da se na jednom mjestu iskomuniciraju jasni i nedvosmisleni uvjeti pod kojima poduzetnici u svim djelatnostima mogu raditi", smatra Burilović.

Trebalo bi, nastavlja, razmisliti i da ugostitelji od 11. svibnja počnu svi raditi uz strogo propisane uvjete, kako ne bi morali otpuštati ljude. "Njihovim bi se otvaranjem mogao spasiti barem djelić turističke sezone, iako smo svjesni da tu slijedi dugi oporavak", kaže Burilović.

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

Među mjerama za pokretanje gospodarskih djelatnosti Vlada je u prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, najavila omogućavanje rada svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

Od ponedjeljka bi se uvele i javne gradske i prigradske linije te brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama.

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, a u njoj bi se uz ostalo dozvolio rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, koja u dijelu gospodarskih djelatnosti među ostalim predviđa omogućavanje rada trgovačkih centara, uvođenje međužupanijskih prijevozničkih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza, kao i omogućavanje rada ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 16:33