Konferencija o ribarstvu

Budućnost ribarstva u Hrvatskoj: Održivo upravljanje ribljim resursima

Središnji izazov ribarstva u hrvatskom Jadranu je održivo upravljanje ribljim stokovima, sa fokusom na malu plavu ribu.

Kakvo je stanje stokova male plave ribe? Koliko je europskih sredstava isplaćeno kroz razne mjere potpore financirane kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo? Što donosi sadržaj Prijedloga EU plana za malu plavu ribu u Jadranu? Kolika su sredstva na raspolaganju za financiranje?

Na ova i brojna druga pitanja vezana uz budućnost održivog ribarstva u Hrvatskoj odgovarat će se 13. i 14. svibnja kad će se u šibenskom Amadria Parku, Convention Centre Šibenik, okupiti predstavnici struke i resornih ministarstava na prvom takvom sveobuhvatnom događaju, 'Konferenciji o ribarstvu'. Središnji izazov ribarstva u hrvatskom Jadranu je – održivo upravljanje ribljim stokovima, sa fokusom na malu plavu ribu.

Kako bi se taj riblji resurs sačuvao i razvio, potrebno je dosljedno provođenje plana upravljanja, intenzivna suradnja sa znanstvenom zajednicom, i najuža suradnja sa Talijanskom Republikom na području Jabučke kotline. Upravo je u tom dijelu podmorja uspostavljen trogodišnji režim stroge zaštite kao zalog za budućnost tog ribljeg stoka.

Konferenciju organizira Ministarstvo poljoprivrede, a sufinancirana je sredstvima EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Naime, upravo su EU fondovi ključni za izgradnju cjelovitog sustava upravljanja i nadzora, pa će o tome biti dosta govora. Skup će okupiti predstavnike struke, gospodarske i obrtničke komore te predstavnike svih resornih ministarstva.

Tijekom dva dana sudionicima će biti prezentirani podaci te će se raspravljati o upravljanju resursima i održivoj akvakulturi, Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo: programskom razdoblju 2014.-2020. i pripremama za financijsku perspektivu 2021.-2027., digitalizaciji dostave podataka u ribolovu, provedbi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu te o športskom ribolovu na moru i slatkim vodama. U zgusnutom programu konferencije, konkretne rasprave će se voditi i o uspostavi sljedivosti proizvoda ribarstva pomoću barkoda kao i o mobilnim aplikacijama u ribarstvu.

Važnost ove konferencije najbolje ilustriraju tematske brojke. Ribolov male plave ribe kao najvažniji dio ribarstva Hrvatske broji preko 200 plovila te izravno zapošljava oko 1400 ljudi. O njemu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe koja zapošljava oko 3300 ljudi, ali i djelatnost uzgoja tuna. Tu je i koćarski ribolov koji broji flotu od preko 350 plovila.

S druge strane ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) u 2017. godini iznosila je 17.115 tona pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) iznosi gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi, koja je iznosila 101 milijun eura. Radi se dakle o važnom području kako za Hrvatsku tako i za EU, stoga je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.-2020. na raspolaganju ukupno 348,7 milijuna eura (252,6 milijuna eura iz proračuna EU, a 96,1 milijuna eura iz proračuna RH).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:08