Investicije

Britanski konglomerat GFG Alliance uložit će 2 milijarde eura u europske tvornice čelika

Dio iznosa bit će usmjeren na ugradnju električnih peći koje bi mogle smanjiti emisiju štetnih plinova oko 60 posto
Ilustracija
 Anadolu Agency

Britanski konglomerat GFG Alliance najavio je u srijedu dvije milijarde eura ulaganja u modernizaciju europskih čeličana koje emitiraju previše štetnih plinova, a planiraju i povećati proizvodnju.

Investicija iskazuje neočekivano povjerenje u sektor koji se suočava prekomjernom ponudom i smanjenom potražnjom a dodatni problem zadaju mu i posljedice epidemije koronavirusa. Dio iznosa bit će usmjeren na ugradnju električnih peći koje bi mogle smanjiti emisiju štetnih plinova oko 60 posto.

GFG namjerava uložiti milijardu eura u čeličanu u rumunjskom Galatiju, te 750 milijuna eura u onu u češkoj Ostravi, Preostalih 250 milijuna eura bit će raspoređeno na ostale čeličane u Europi, stoji u priopćenju.

Fleksibilnije električne peći traže upola manje radne snage od peći na ugljen ali ih neće zamijeniti tako da zasad nije ugroženo nijedno radno mjesto, naglasio je glavni poslovni direktor GFG-a Neil Barrell. Dodao je i da će zahvaljujući ulaganjima proizvodnja u rumunjskom Galatiju postupno biti povećana na četiri milijuna tona godišnje, dok bi u Ostravi trebala biti porasti više od 50 posto.

Britanska kompanija ne navodi koliko se trenutno proizvodi u tim čeličanama, napominjući tek da Galati ima kapacitet proizvodnje od 3,6 milijuna tona, a Ostrava tri. Glavna je prednost tehnologije električnih peći što se čeličane mogu lako uključivati i isključivati ovisno o prilikama na tržištu.

GFG je u početku trgovao metalima da bi se potom naglo proširio, ulažući milijarde dolara u kupovinu posrnulih čeličana diljem svijeta.

Kupili su tako i čeličane u Rumunjskoj, Češkoj, Italiji, Belgiji, Luksemburgu i Sjevernoj Makedoniji, nakon što je Europska komisija odobrila ArcelorMittalu otkup talijanske Ilve pod uvjetom da proda dio poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:29