Nastavak širenja Orbica

Branko Roglić: 'Cilj nam je postati vodeći distributer u Europi'

U prvoj fazi Orbico je preuzeo 25 posto Interbrandsa, a u drugoj, provedenoj krajem prošlog tjedna, dodatnih 35 posto
Branko Roglic - predsjednik Orbico grupe
 Tomislav Krišto / CROPIX

Orbico Branka Roglića postao je većinski vlasnik Interbrandsa, najvećeg rumunjskog distributera robe široke potrošnje.

Kako su objasnili iz Orbica, nakon što su s ciparskim Holsonom u siječnju dogovorili i preuzeli 25 posto Interbrandsa, krajem prošlog tjedna, 4. srpnja, završena je i druga faza preuzimanja rumunjskog distributera, tijekom koje je Orbico kupio dodatnih 35 posto kompanije, čime je postao i većinski vlasnik Interbrandsa. Preuzimanju dodatnog vlasničkog udjela u Interbrandsu prethodilo je odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja te ispunjenje ostalih uvjeta iz ugovora o prodaji, koji je potpisan u siječnju, stoji u priopćenju Orbica. Preuzimanje 60 posto Interbrandsa Orbico je, doznajemo, stajalo oko 40 milijuna eura.

- Restrukturirat ćemo tvrtku i ojačati njenu poziciju na rumunjskom tržištu, koje je drugo najveće tržište među novim članicama EU - kazao nam je Branko Roglić, vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Orbica.

Roglić ističe kako je zadovoljan preuzimanjem Interbrandsa, budući da Orbico time postaje vodeći distributer robe široke potrošnje u Rumunjskoj. Interbrands je, ističu u Orbicu, vodeći distributer brojnih globalnih brendova u Rumunjskoj, među kojima su Philip Morris International, British American Tobacco, Procter & Gamble, Coty, Danone, Duracell, Fater, Nestle i brojni drugi. Godišnji prihodi Interbrandsa iznose oko 200 milijuna eura, EBITDA oko 10 milijuna eura, a zapošljava, prema podacima koje je objavio Orbico, oko 2.000 radnika.

Inače, Orbico bi, sukladno dogovoru s dosadašnjim vlasnikom Interbrandsa, u naredne tri godine trebao preuzeti i preostalih 40 posto Interbrandsa, čime će postati i jedini vlasnik rumunjske kompanije. Do tada, manjinski će partner držati manjinski udio od 40 posto.

Orbico posluje u 20 europskih zemalja, među kojima im važno mjesto zauzima Poljska, a sada i Rumunjska. Zapošljava, prema podacima kompanije, oko 8.000 ljudi te ostvaruje prihode od oko dvije milijarde eura. Cilj Orbica je, ističu u kompaniji, postati vodeći distributer u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:02