RIZ Odašiljači pred stečajem

Bjelovarski Trgovački sud na zahtjev Fine naredio razmatranje stečaja u RIZ Odašiljačima

Sud je imenovao Darka Šketa za privremenog stečajnog upravitelja u RIZ Odašiljačima
Pogon RIZ-a
 Berislava Picek / Hanza Media

Trgovački sud u Bjelovaru danas je pokrenuo proceduru otvaranja stečaja u zagrebačkim RIZ Odašiljačima zbog blokade računa na iznos od devet milijuna i 124 tisuće kuna. Sud je imenovao Darka Šketa za privremenog stečajnog upravitelja u RIZ Odašiljačima koji bi trebao utvrditi postoje Ii uvjeti za otvaranje stečaja u toj tvrtki.

Zahtjev za pokretanje procedure otvaranja stečaja u RIZ Odašiljačima podnijela je u veljači ove godine Financijska agencija po službenoj dužnosti zbog blokade račune tvrtke dulje od 120 dana.

Šket je, prema rješenju bjelovarskog Trgovačkog suda, dužan u roku 15 dana utvrditi raspoloživu imovinu RIZ Odašiljača i dostaviti pripadajuće izvješće sudu. U srpnju ove godine desetak radnika RIZ Odašiljača također je zatražilo pokretanje procedure otvaranja stečaja u tvrtki zbog neisplaćenih plaća za prosinac prošle godine.

Uoči nedavne izvanredne Skupštine dioničara RIZ Odašiljača, Uprava društva objavila je nerevidirano izvješće o poslovanju u prošloj godini u kojem je, među ostalim, potvrdila probleme s nelikvidnošću.

- U četvrtom kvartalu prošle godine tvrtka je imala poteškoće s likvidnosti zbog prolongiranja isporuka na programu odašiljača. Prolongati su bili posljedica poteškoća pri nabavci komponenata u rokovima zadanima po projektu – navodi se u financijskom izvješću Uprave RIZ Odašiljača koje potpisuje direktor Stjepan Planinić.

Prošlu godinu RIZ Odašiljači završili su s gubitkom od devet milijuna i 776 tisuća kuna. Na taj način dodatno je pogoršan rezultat poslovanja u 2017., kada je tvrtka ostvarila gubitak od četiri milijuna i 600 tisuća kuna.

Pretežiti vlasnik RIZ Odašiljača je država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), a drugi najveći dioničar je udruga malih dioničara s 17 posto vlasništva. Od početka godine dioničari su izvršili kadrovske promjene i u Upravi i u Nadzornom odboru društva, no, sudeći prema razvoju situacije, bez željenog učinka.

Ročište na kojem će vjerovnici posrnule zagrebačke tvrtke donijeti odluku o pokretanju stečaja ili odustajanju od istoga, zakazano je za 2.listopada na bjelovarskom Trgovačkom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:11