Šire poslovanje?

Bizaran posao zavoda za mirovinsko: iznajmljuju 12 apartmana za ukupno 9500 kuna

HZMO je apartmane stekao iz posebnih namjenskih sredstava koja su izdvajali radnici Zavoda
Gajac na Pagu, apartmani
 Dijana Vuleta / Arhiva Hanza Media

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nedavno je oglasio ponudu za davanje u najam dvanaest apartmana u Puli, Novalji, Lovranu, Červar Poratu i u Selcu, s ukupno cijenom najma za sve apartmane od svega 9500 kuna bez PDV-a. Naizgled dobra poslovna ponuda HZMO-a agencijama i pojedincima što se bave turističkim smještajem, međutim, krije u sebi jedan uvjet - apartmani se 'u sezoni' prvo moraju ponuditi radnicima Zavoda s popustom od 50 posto tržišne cijene.

- HZMO je apartmane stekao iz posebnih namjenskih sredstava koja su izdvajali radnici Zavoda do početka devedesetih godina - pojašnjavaju u HZMO-u. Budući da Zavod nije registriran za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, apartmane ne može izravno iznajmljivati.

- Usluge smještaja mogu se pružati samo putem zakupaca pravnih ili fizičkih osoba registriranih za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, pod uvjetom da radnici Zavoda imaju popust od 50 posto tržišne cijene - poručeno nam je iz Mirovinskog.

Povoljnoj zakupnini apartmane Mirovinskog valja dodati troškove održavanja i režija koje plaća zakupnik koji mora uzeti na upravljanje svih 12 apartmana s ukupno trideset kreveta od 11.lipnja do 15.rujna. Tek ako u Zavodu ne bude dovoljno zainteresiranih za ljetovanje na ponuđenim adresama, apartmani se mogu staviti na tržište.

Pet ponuđenih HZMO-ih nekretnina s ukupno 12 kreveta nalazi se u Novalji, u poznatom apartmanskom naselju Gajac, gdje se cijene najma 'u sezoni' kreću oko 15 eura za 'krevet'. Na području Pule HZMO ima dva apartmana u Dugoj uvali ukupne veličine 75 'kvadrata', a na toj lokaciji cijena najma u ljetnim mjesecima kreće se između 10 i 12 eura po 'krevetu'.

Na pitanje jesu li u instituciji koja upravlja kronično financijski ugroženim mirovinskim sustavom razmišljali o prodaji apartmana, u HZMO-u odgovaraju potvrdno. No, zasad je, ističu u Zavodu, na snazi poslovna odluka vodstva o iznajmljivanju apartmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:56