Nakon trećeg pokušaja

Bivša tvornica brodske opreme prodana za 10 milijuna kuna. Dio novca ići će i 3. maju

S ovih deset milijuna kuna, koliko je ponudio Primorac, namirit će se bivši radnici TIBO-a
Prostori tvrtke TIBO
 Vedran Karuza / CROPIX

Zagrebačka M.M.A. tvrtka novi je vlasnik bivšeg tvorničkog kompleksa TIBO u Matuljima. U trećem krugu elektroničke dražbe tvrtka Marija Primorca, koji je široj javnosti poznatiji kao suvlasnik Roto trgovine, ponudila je 10 milijuna kuna za ovaj 43.000 četvornih metara veliki kompleks zemljišta i hala bivše tvornice brodske opreme.

Iz ovih deset milijuna kuna, koliko je ponudio Primorac namirit će se bivši radnici TIBO-a. Uz to, namirit će se i dugovi koje poduzeće ima prema brodogradilištu 3. maj koji potražuje oko 4,5 milijuna kuna, plus kamate.

Naime, riječ je o novcima koje je 3. maj posudio TIBO-u krajem 2015. godine u vrijeme agonije koja je prethodila stečaju ove matuljske tvornice, a uplata ovog novca na račun 3. maja može se očekivati tek za nekoliko mjeseci. Prvo treba sačekati istek roka u kojem je kupac dužan uplatiti cjelokupan iznos, potom sud treba sazvati i održati novo ročište za diobu ovih 10 milijuna kuna. Stručnjaci procjenjuju kako bi u najboljem slučaju, taj novac na račun brodogradilišta mogao stići na ljeto ove godine, piše Novi list.

Inače, ova bivša tvornica brodske opreme u stečaju je završila u svibnju 2016. godine, a u tom trenutku u matuljskim pogonima preostalo je 77 radnika. Ukupna priznata radnička potraživanja iznosila su malo više od 15 milijuna kuna, a jedan dio tih tražbina namiren je od prodaje pokretnina ove tvornice, strojeva i opreme, koje je u paketu kupila jedna slovenska tvrtka. Prema diobenom popisu iz svibnja prošle godine, bivšim »tibovcima« i Agenciji za osiguranje radničkih tražbina isplaćeno je oko 3,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:49