Vladina zabrana

Bauhaus zatvorio poslovnice, dio trgovaca građevinskom robom nastavio raditi veleprodaju

Dok je Bauhaus zatvorio, Pevex i dalje radi, a Limarija Sebastijan ima samo veleprodaju
 Luka Gerlanc / CROPIX

Vladina odluka o zabrani rada trgovina u dijelu koji se odnosi na maloprodaju građevinskim materijalom izazvala je dosta nedoumica na tržištu. Naime, Bauhaus, najveći maloprodajni lanac građevinskim materijalom na domaćem tržištu, zatvorio je danas svoje centre, dok su neki drugi trgovci koji u ponudi imaju i građevinski materijal nastavili s radom.

U Limariji Sebastijan zatvorili su maloprodaju, ali rade veleprodaju. To, prema riječima stručnjaka za zaštitu na radu u Limariji Sebastijan Darija Nikolića, znači da kupci robu naručuju telefonom ili mailom i onda je preuzimaju u veleprodaji limarije.

- Mi imamo svoje stalne kupce koji nam dostave svoje narudžbe, mi im sve pripremimo prema naručenim količinama i mjerama te isporučimo robu. U takvom načinu rada nema izravnog kontakta prodavača i kupca čime poštivamo mjere zaštite od koronavirusa koje je donijela država. Zato smo zatvorili maloprodaju gdje je izravan kontakt kupca i prodavača teže izbjeći – kazao nam je Nikolić.

Opisani način prodaje robe u Limariji Sebastijan u skladu je s spomenutom odlukom Vlade o zabrani rada trgovina. Naime, Vlada je iz zabrane izuzela 16 vrsta trgovina, a među njima i, kako se navodi u odluci, izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji. To bi značilo da i drugi trgovci građevinskog materijala mogu nastaviti prodaju po narudžbi ili veleprodaju.

U Bauhausu, kako doznajemo, funkcionira webshop, odnosno narudžba internetom kada se roba dostavlja na kućnu ili adresu tvrtke. Dok su prodajni centri Bauhausa radili, roba naručena internetom mogla se podići i u centrima. Moguće je, prema neslužbenim informacijama iz tog trgovačkog lanca, da će Bauhaus omogućiti preuzimanje robe u 'drive-in' zoni svojih centara gdje se može izbjeći izravan kontakt kupca i prodavača.

Hrvatska gospodarska komora danas je izrazila neslaganje s potpunom zabranom rada trgovina građevinskim materijalom, upozorivši kako bi to moglo ugroziti poslovanje građevinskog sektora nakon što je on mukotrpno izlazio iz prethodne velike gospodarske krize 2008..

Na naše pitanje je li Vlada izuzimanjem narudžbi u maloprodaji od totalne zabrane rada trgovina izašla u susret apelima Komore da se nabava građevinskog materijala tvrtkama i obrtima nastavi nesmetano, iz HGK su nam odgovorili potvrdno.

- Drago nam je da je Vlada razumjela i prihvatila argumente i inicijativu Hrvatske gospodarske komore po pitanju opskrbe izvođača građevinskim materijalom. Graditeljstvo čini gotovo pet posto bruto domaćeg proizvoda dok istovremeno zapošljava preko 100.000 ljudi što čini 7,1 posto ukupnog broja zaposlenih, a vrijednost građevinskih radova iz godine u godinu se povećava. Udio vrijednosti utrošenoga građevinskog materijala i gotovih proizvoda za ugradnju je preko 21 posto, odnosno 5,6 milijardi kuna godišnje – ističu u Sektoru za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:49