Slaba potražnja

Aston Martin smanjio procjenu prodaje, cijena dionice potonula za 20 posto

Razočarani smo što veleprodaja nije zadovoljila naša prvobitna očekivanja, izjavio je Andy Palmer
 Ronald Gorsic / CROPIX

Aston Martin, omiljeni proizvođač automobila Jamesa Bonda, upozorio je da očekuje slabiju prodaju i zaradu u ovoj godini nego što se planiralo zbog slabe globalne potražnje i brexita, pa je cijena dionice te kompanije potonula više od 20 posto.

Kompanija, čija vozila igraju glavnu ulogu u filmovima o fiktivnom britanskom 007 špijunu, upozorila je u srijedu u priopćenju da se suočava s „pogoršanjem” gospodarskog okruženja, posebno u Velikoj Britaniji i Europi, te je smanjila procjene dobiti i prodaje za 2019. godinu.

Kao rezultat toga, automobilski je gigant smanjio svoju procjenu prodaje u 2019. godini na između 6.300 do 6.500 vozila, dok je prije očekivao prodaju od 7.100 do 7.300 vozila.

Također, kompanija je smanjila maržu operativne dobiti za 2019. godinu na osam posto, u usporedbi s prethodnih 13 posto.

Zbog toga je cijena dionice Aston Martina u srijedu na Londonskoj burzi potonula više od 20 posto.

„Na naše veleprodajne rezultate negativno utječe makroekonomska neizvjesnost i trajna slabost na tržištima Velike Britanije i Europe. Razočarani smo što veleprodaja kratkoročno nije zadovoljila naša prvobitna očekivanja, ali smo prije svega predani očuvanju kvalitete prodaje i očuvanju pozicije našeg brenda”, izjavio je izvršni direktor Aston Martina Andy Palmer dodajući kako su i dalje usredotočeni na održiv i dugoročan rast.

Kompanija ipak računa koliko bi ju mogao stajati slabi gospodarski rast u Europi i na matičnom tržištu Britanije, koja će napustiti EU krajem listopada.

Aston Martin je u veljači izdvojio 30 milijuna funti u fond za financiranje nepredviđenih situacija, kako bi lakše prebrodio moguće poremećaje koji proizlaze iz brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:50