Slamka spasa?

Argentincima dogovor s MMF-om još nije pomogao: peso i dalje rapidno gubi na vrijednosti!

Krajem prošloga tjedna za jedan američki dolar moglo se dobiti čak 27,70 pesa
Scene iz Argentine, Maurcio Macri u sredini
 Martib Acosta / Handout / Marcos Bridcici / Reuters

Zvuči nevjerojatno, ali ipak se dogodilo! Dakle, iako je Argentina zatražila sklapanje stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a Fond je to prihvatio, argentinski peso nastavlja gubiti na vrijednosti. I to rapidno.

Krajem prošloga tjedna, naime, za jedan američki dolar moglo se dobiti čak 27,70 pesa. Samo u jednom danu krajem prošloga tjedna peso je izgubio 5,5 posto vrijednosti prema dolaru. Od 20. travnja, kada je počela nova argentinska valutna kriza, vrijednost pesa se strmoglavila, pišu strani mediji, za čak 27,5 posto.

Mjere BCRA, argentinske središnje banke, kojima su Argentinci pokušali zaustaviti pad vrijednosti nacionalne valute, nisu dale rezultata. Argentinske su monetarne vlasti prodale milijardu dolara iz oskudnih deviznih rezervi kako bi potakle potražnju za pesom i tako preokrenule trend njegova pada, no rezultat je izostao. Štoviše, vrijednost pesa padala je još brže. Potom je BCRA znatno povećala referentne kamatne stope, koje su dosegle 40 posto. Ni to nije pomoglo. U akciju spašavanja pesa uključilo se i argentinsko Ministarstvo financija, no ni to nije zaustavilo pad vrijednosti argentinske valute.

I dok peso nastavlja padati, inflacija u Argentini raste, te se očekuje da će do kraja godine rast cijena na malo iznositi 27 posto. Proračunski manjak je velik, baš kao i potrebe za zaduživanjem vlade u Buenos Airesu, no uvjeti zaduživanja za Argentinu sada su vrlo nepovoljni. Istodobno, očekuje se da će argentinsko gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od samo 0,4 posto, umjesto tri posto, kako se ranije očekivalo.

Dio problema, tvrde strani analitičari, leži u tome što BCRA i nije prava središnja banka, u suvremenom smislu te riječi. Naime, od 1946. godine BCRA je praktično odjel Ministarstva financija i često je služila vlastima za tiskanje novca, kojim su plaćali realizaciju političkih ciljeva u toj južnoameričkoj državi. Da je BCRA prava središnja banka, neovisna o politici, peso ne bi izgubio čak 96,5 posto vrijednosti prema dolaru u 16 godina, a inflacija se, upozoravaju ekonomisti, ne bi kretala u rasponu od 20 do 40 posto.

Jedan od odgovora na argentinske probleme trebao bi biti novi stand by aranžman s MMF-om, kojeg bi rukovodstvo Fonda Argentini trebalo odobriti 20. lipnja. Radi se o 50 milijardi dolara vrijednom aranžmanu, kojeg su nedavno zatražile argentinske vlasti. U ovom je trenutku, međutim, jasno jedino to da je Argentini aranžman s MMF-om neophodan ne samo zbog novca, nego i kako bi vratila povjerenje tržišta. No, MMF od vlasti u Buenos Airesu traži provedbu brojnih reformi, pa je taj aranžman već sada je politički nepopularan. Stoga ostaje otvorenim pitanje hoće li argentinske vlasti biti u stanju provesti tražene reforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:45