Rezultati istraživanja

Anketa Američke gospodarske komore među našim TOP menadžerima: I nama nedostaje radnika

Anketa AGK pokazala kako 38 posto poslodavaca uvjete poslovanja u nas ocjenjuje kao dobre
Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska
 Boris Kovačev / CROPIX

Svaka druga među 130 hrvatskih top kompanija ocjenjuje najavljeno uvođenje eura kao mogući pozitivan učinak za njihovo poslovanje, pokazalo je istraživanje Američke gospodarske komore o poslovnom okruženju u Hrvatskoj. Kao potez koji bi ugrozio njihovo poslovanje, uvođenje eura u anketi AGK-a ocijenilo je devet posto, a kao promjenu bez učinka na njih, 37 posto anketiranih top kompanija.

Menadžeri 130 top kompanija u našoj zemlji, inače, optimistični su u odnosu na predstojeća kretanja u gospodarstvu te planiraju veće prihode i nova zapošljavanja, pokazalo je AGK.

- Budući da ukupno imamo 230 top kompanija u Hrvatskoj u svome članstvu, među kojima nisu samo one kojima je sjedište u SAD-u i inozemstvu općenito, već i one koje su upućene na inozemno tržište, mislim da imamo dobar uvid u to kakvo je poslovno okruženje u našoj zemlji – komentirao je Berislav Horvat, predsjednik Vijeća upravitelja Komore, dodavši kako su razmišljanja anketiranih menadžera o poslovnoj 2017. također bila pozitivna, a sada su, kaže, još pozitivnija.

Horvat je u prilog spomenutome podsjetio da je u istraživanju za 2017. 65 posto menadžera dalo pozitivnu ocjenu kretanjima u našem gospodarstvu, a za prošlu je godinu isti pokazatelj 72 posto. Među nalaze iz istraživanja AGK-a koji ukazuju na optimizam poduzetnika, Horvat je ubrojio i najavu 75 posto anketiranih da planiraju nova zapošljavanja u 2019. što je, ističe, rast od četiri posto u odnosu na 2107..

U osvrtu na ocjene anketiranih menadžera o utjecaju zakonodavstva, državnog aparata, pravosuđa i drugih čimbenika na njihovo poslovanje, izvršna direktora AGK-a Andrea Doko Jelušić istaknula je kako 38 posto poslodavaca uvjete poslovanja u nas ocjenjuje kao dobre ili vrlo dobre, 53 posto kao prosječne a devet posto kao loše.

- Glavni ograničavajući faktori koje menadžeri navode kao prepreke razvoju poslovanja već godinama su isti, počev od administrativnih zapreka, prereguliranosti, do oporezivanja rada. No, prvi puta imamo nedostatak odgovarajuće radne snage kao glavni ograničavajući faktor, on je dramatično izbio na prvo mjesto u našem istraživanju – upozorila je izvršna direktorica AGK-a.

Kada su u pitanju najveća pogoršanja koje su anketirani menadžeri uočili prošle u odnosu na prethodne godine, istraživanje je, osim nedostatka radnika, ukazalo i na lošiju provedbu pravila i procedura, te standarde zakonodavstva. Najveća poboljšanja, s druge strane, anketirani menadžeri vide u uvjetima financiranja i potražnji za njihovim robama i uslugama.

Budući da velika većina anketiranih tvrtki posluje i u drugim zemljama srednje i jugoistočne Europe, istraživanje AGK obuhvatilo je usporedbu naše i zemalja u okruženju. Tu su rezultati za Hrvatsku porazni, samo 2,6 posto anketiranih ocijenilo je poslovno okruženje u nas boljim od ostalih zemalja u bližem i daljem susjedstvu, a čak 36 posto ocjenjuje kako smo najlošiji među promatranim zemljama.

Ustrajući na ocjeni da optimizam naših top menadžera raste, Andrea Doko Jelušić navela je podatak iz istraživanja da 83 posto anketiranih planira u iduće tri godine razvijati svoje poslovanje u Hrvatskoj, dok ih svega 1,8 posto razmatra odlazak na neka druga tržišta.

Izvršna direktorica AGK-a ukazala je i na zabrinjavajući podatak iz istraživanja da su odluke naših sudova imale izravne negativne posljedice na poslovanje čak 51 posto anketiranih tvrtki. Upozorila je i na nalaz da je samo 11 posto anketiranih tvrtki u trenutku ispitivanja bilo korisnik poticaja i pomoći iz fondova Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:10