Rezultati poduzetnika u 2017.

Alarmantni podaci za Istru: kriza u Uljaniku gurnula najzapadniju županiju na samo dno!

Ukupna dobit hrvatskih poduzetnika lani je iznosila nešto manje od 21,9 milijardi kuna
 Goran Šebelić / Hanza Media

Kriza u Uljaniku gurnula je istarsko gospodarstvo na samo dno. Naime, kako pokazuju podaci Fine, poduzetnici iz Istarske županije prošlu su godinu zaključili s gubitkom od gotovo 310 milijuna kuna, što je Istru, po rezultatima poslovanja poduzetnika u 2017. godini, gurnulo na posljednje, 21. mjesto na ljestvici hrvatskih županija!

Još u 2016. godini Istra je po ostvarenim rezultatima svojih poduzetnika, odnosno s neto dobiti većom od 1,2 milijarde kuna, zauzimala visoko treće mjesto u Hrvatskoj, iza Grada Zagreba i zagrebačkog prstena. No, u prošloj su je godini pretekle sve ostale hrvatske županije, pa je, kada se podvuče crta, najzapadnija županija po rezultatima poslovanja svojih poduzetnika zauzela posljednje mjesto u Hrvatskoj.

- Osnovni je razlog gubitak razdoblja u 2017. godini društva Uljanik d.d., koje je u 2016. ostvarilo dobit - ocjenjuje se u analizi Fine "Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2017. godini po županijama".

Inače, ukupna dobit hrvatskih poduzetnika u prošloj godini iznosila je nešto manje od 21,9 milijardi kuna, što je 9,5 posto manje nego godinu ranije, kada je ukupna dobit prešla 24 milijarde kuna. Najveću dobit, gotovo 12,5 milijardi kuna, ostvarili su poduzetnici iz Grada Zagreba, što ne treba čuditi, budući da je na području metropole koncentrirana i većina gospodarske aktivnosti u zemlji. Na drugom mjestu po dobiti poduzetnika i lani je bila Zagrebačka županija: tvrtke na njenom području godinu su zaključile s ukupnom neto dobiti većom od dvije milijarde kuna. Treće i četvrto mjesto po dobiti poduzetnika lani su zauzele Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija.

S druge strane, samo neznatno bolje rezultate od istarskih poduzetnika lani su ostvarile tvrtke s područja Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije. Poduzetnici iz Osječko-baranjske županije 2017. su zaključili s minusom nešto manjim od 272,9 milijuna kuna, a oni iz Sisačko-moslavačke županije s gubitkom od oko 36,6 milijuna kuna.

U Fini ističu i da u Hrvatskoj i dalje postoje velike razlike u razvijenosti pojedinih županija. Tako su poduzetnici iz Grada Zagreba, te Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, iako na njihovom području sjedište ima manje od 60 posto poduzetnika, ostvarili više od 80 posto ukupne dobiti hrvatskih poduzetnika u 2017. godini, pokazuju podaci Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:24