Gašenje pogona

Airbus na četiri dana obustavlja proizvodnju u tvornicama u Španjolskoj i Francuskoj

'Ovo će nam omogućiti dovoljno vremena za primjenu strogih zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta po pitanju higijene i socijalnog distanciranja'
Piše: HinaObjavljeno: 17. ožujak 2020. 14:32

Airbus je u utorak priopćio kako zaustavlja rad u svojim pogonima u Francuskoj i Španjolskoj na četiri dana, jer se kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa proširila iz zrakoplovnih kompanija na proizvodni sektor.

"Ovo će nam omogućiti dovoljno vremena za primjenu strogih zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta po pitanju higijene, čišćenja i socijalnog distanciranja, uz istodobno poboljšanje učinkovitosti rada u novim radnim uvjetima“, stoji u priopćenju Airbusa.

Do „stanke“ u proizvodnji  je došlo nakon što je Airbus izradio planove za krizne situacije kako bi usporio ili zaustavio proizvodnju ako Francuska završi u blokadi zbog koronavirusa. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je naredio stroga ograničenja kretanja ljudi kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Dionice Airbusa su u jutarnjem trgovanju pale su za 7,1 posto. Osim tvornica u Španjolskoj i Francuskoj, Airbus ima proizvodne pogone i u Njemačkoj, SAD-u, Kini te u Kanadi. Tvornice u Velikoj Britaniji, u kojoj Airbus proizvodi krila, ili u Njemačkoj, gdje gradi trupove zrakoplova, mogu raditi nekoliko dana. Isporuke su već prekinute, jer se zrakoplovne kompanije u krizi suzdržavaju od preuzimanja zrakoplova zbog štednje gotovine, rekli su izvori iz industrije.

Američki konkurent Boeing priopćio je u ponedjeljak da raspoređuje sve svoje resurse kako bi održao proizvodnju.

Linker
05. listopad 2020 04:30