Odbijena žalba

Agrokoru odbijena žalba, srpskoj tvrtki moraju platiti 15,2 milijuna eura s kamatama

Postupak je priznat u SAD-u, UK, Švicarskoj i članicama EU, čime bi se i u tim državama mogla primijeniti odluka
 CROPIX

Agrokor je u četvrtak, 9. siječnja, zaprimio drugostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Beogradu kojim je odbijena žalba Agrokora i potvrđena prvostupanjska presuda od 8. ožujka 2019. godine kojom se nalaže da Agrokor plati tužitelju Banca Intesa ad Beograd iznos od 15,2 milijuna eura s kamatama, kao i podmiri troškove postupka, potvrdili su nam u petak u Agrokoru.

Temeljem prvostupanjske presude koja je sada postala pravomoćna, Banca Intesa Beograd može pokušati provesti ovrhu nad imovinom Agrokora u Srbiji.

"Suprotno navodima iz presude, a sukladno Nagodbi vjerovnika Agrokora, Banca Intesa Beograd se već naplatila za cjelokupno navedeno potraživanje na način da je primila vlasničke i dužničke vrijednosne papire i to depozitarne potvrde u nominalnom iznosu od 1,34 milijuna eura i zamjenjive obveznice u nominalnom iznosu od 5,4 milijuna eura, čime je postala suvlasnik Fortenova grupe s udjelom od 0,5 posto. Nadalje, provedbom Nagodbe vjerovnika Agrokora 1. travnja 2019. godine tražbina Bance Intesa Beograd prenesena je na Fortenova Group TopCo, kompaniju koja je sada novi vjerovnik, uslijed čega Banca Intesa Beograd u ovom trenutku više uopće nema potraživanje prema Agrokoru te se neosnovano pokušava naplatiti iz imovine Agrokora izvan Republike Hrvatske“; ustvrdili su tim povodom u Agrokoru, dodajući kako sud u Srbiji sve to nije uzeo u obzir i to zbog proceduralnih, a ne sadržajnih razloga.

„Naime, sud smatra da navedene činjenice nisu istaknute u odgovarajućoj fazi postupka odnosno do zaključenja glavne rasprave 8. ožujka 2019. godine, te ih iz tog razloga uopće nije uzeo u razmatranje. Međutim, namirenje Bance Intesa Beograd kroz Nagodbu vjerovnika se dogodilo nakon tog datuma, o čemu je Agrokor odmah i obavijestio sud, što je sud mogao i prema mišljenju Agrokora i trebao uzeti u obzir“, napominju u Agrokoru.

Pritom naglašavaju kako vođenje ovog postupka kao i eventualno kasnije ponovno namirenje, protiv kojega će se Agrokor nastaviti boriti pravnim sredstvima jer se namirenje već dogodilo, ne bi bilo moguće da je postupak izvanredne uprave priznat u Republici Srbiji, u vezi čega se još uvijek očekuje odluka Ustavnog suda.

„Postupak je priznat u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj i državama članicama Europske unije, što također ostavlja prostor za primjenu određenih pravnih sredstava i u drugim jurisdikcijama“, stoji u reakciji Agrokora, s tim da treba očekivati i protutužbu Agrokora u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 18:20