Novo financijsko izvješće

Agrokor u devet mjeseci uprihodio 18 milijardi kuna, operativna dobit premašila očekivanja

Ukupna operativna dobit dosegnula je 1,6 milijardi kuna, 18,5 milijuna više od plana
Fabris Peruško i Irena Weber
 Boris Kovačev / Hanza Media

Ukupna operativna dobit Agrokor Grupe u prvih devet mjeseci ove godine dosegnula je 1,6 milijardi kuna, što je za 18,5 milijuna kuna više nego što se planiralo, dok su prihodi manji od plana, pokazuje u utorak objavljeno redovito mjesečno izvješće Izvanredne uprave.

Prihodi grupe iznosili su u tih devet mjeseci oko 18 milijardi kuna, što je oko milijardu manje nego što se planiralo, navodi se u izvješću u kojemu se ističe i da je tijekom listopada nastavljen intenzivni rad na procesu planiranja implementacije nagodbe vjerovnika.

Rezultati su i koštali - za troškove savjetnika od početka ove godine Agrokor je izdvojio više od 562 milijuna kuna, a samo u rujnu na njihove usluge potrošeno je 24,6 milijuna kuna, što je povećanje od 14.180.251,60 kuna u odnosu na kolovoz 2018. Porast troškova objašnjavaju približavanjem procesa finalizacije i implementacije same nagodbe, što sa sobom nosi "niz kompleksnih radnji i operativnih koraka za uspješno okončanje procesa".

Prehrana s najvećom operativnom dobiti

Najveću operativnu dobit, više od milijardu kuna, imale su kompanije iz poslovnog segmenta Prehrana, dok je Konzum, s realiziranih 399,7 milijuna kuna EBITDA-e, nositelj operativne dobiti poslovnog područja maloprodaja, ističe se u priopćenju.

Grupa Maloprodaja i veleprodaja u prvih devet mjeseci ostvarila je EBITDA-u od 398,3 milijun kuna ili 17 milijuna više od plana. No, prihod od 10,08 milijardi kuna manji je za 716 milijuna od planiranog. Pritom je Konzum ostvario 6,75 milijardi kuna prihoda, čime je prebacio plan za 0,6 posto. Istodobno, prihod od prodaje u najvećem području poslovanja Konzuma, maloprodaji, na razini godine veći je od plana za 4 posto, navodi se u priopćenju.

Ključan događaj - VTS-ova potvrda nagodbe

Kao ključni događaj u razdoblju od 11. listopada do 10. studenog 2018. godine Izvanredna uprava ističe potvrdu nagodbe vjerovnika od strane Visokog trgovačkog suda (VTS) u Zagrebu.

Potvrdom Visokog trgovačkog suda Nagodba vjerovnika u Agrokoru postala je pravomoćna. VTS je tako u cijelosti potvrdio zakonitost postupka postizanja i izglasavanja nagodbe vjerovnika, u svim njegovim fazama, čime je ujedno ispunjen jedan od nekoliko odgodnih uvjeta o kojima ovisi provedba nagodbe, što će vjerovnicima u konačnici osigurati upravljanje kompanijom.

Ujedno, u priopćenju se ističe da je jedan od važnih događaja u proteklom mjesecu priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva u SAD-u od strane Stečajnog suda SAD.

"Tijekom listopada 2018, grupa Agrokor je nastavila s intenzivnim radom na procesu planiranja implementacije nagodbe kroz niz aktivnosti sukladno usvojenim planovima. Primarni fokus procesa planiranja implementacije se nastavlja u dijelu prijenosa poslovnih cjelina od čega su prijenos imovine, operativni aspekti te IT implementacija njezi najopsežniji dijelovi", kaže se, između ostalog, u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 16:08