Rovinjski div

Adris kupuje vlastite dionice: za redovnu dionicu nudi 530, a za povlaštenu 465 kuna

Cijene koje se nude su više od cijena koje su postizane u petak na Zagrebačkoj burzi
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe
 Arhiva / HANZA MEDIA

Rovinjski Adris nastavlja s procesom kupnje vlastitih dionica, o čemu je Glavna skupština društva odluku donijela još 2014. godine.

Kako su objavili na stranicama Zagrebačke burze, Adris želi otkupiti do milijun vlastitih redovnih dionica, za koje je spreman platiti do 530 kuna po dionici, te najviše 200.000 povlaštenih dionica, za koje namjerava izdvojiti do 465 kuna po dionici.

Odluku o otkupu vlastitih dionica Glavna skupština Adrisa donijela je još 17. lipnja 2014. godine. Tada su dioničari ovlastili Upravu da tijekom razdoblja od pet godina može otkupljivati vlastite dionice. Dionice su i dosad otkupljivane. Sada se ide u otkup do milijun redovnih dionica Adrisa (ADRS) i do 200.000 povlaštenih dionica (ADRS2). U Rovinju pritom nude otkup po nešto višim cijenama od tržišnih kakve su bile u petak, 15. veljače. Naime, redovnu dionicu otkupljivat će po cijeni do 530 kuna, što je 9,05 posto više od prosječne tržišne cijene u petak, dok će povlaštenu dionicu otkupljivati po cijeni do 465 kuna ili 9,11 posto više od prosječne tržišne cijene koja je ostvarena u petak, priopćili su iz Adrisa.

Za provedbu procesa kupnje vlastitih dionica Adris je odredio investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri. Prodavatelji Adrisovih dionica svoje obvezujuće ponude mogu podnijeti Interkapitalu do 25. veljače u 10 sati, a namira će biti 27. veljače, stoji u obavijesti koju je Adris objavio na stranicama Zagrebačke burze. Naravno, koliko će točno dionica Adris otkupiti i koliko će za njih platiti, znat će se tek nakon zatvaranja knjige ponuda, a nju je, ako je broj dionica koje ponuditelji žele prodati veći od onoga koji je Adris spreman otkupiti, moguće zatvoriti i prije 25. veljače. Prodavatelji, stoji u pozivu za podnošenje ponuda, mogu podnijeti i više ponuda za prodaju dionica, s različitim brojem i cijenom dionica.

Predmet kupnje Adrisa je 10,4 posto ukupno izdanih redovnih dionica rovinjskog diva i 2,95 posto ukupno izdanih povlaštenih dionica. Transakcije će se, sukladno pravilima Zagrebačke burze, provesti kao blok-transakcije na uređenom tržištu, pri čemu minimalna količina blok-transakcija mora iznositi dva milijuna kuna.

Adris je u prošloj godini, kako pokazuju dostupni podaci, ostvario rast u svim ključnim pokazateljima poslovanja. Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za posljednje tromjesečje prošle godine, Adris grupa je u 2018. ostvarila ukupne prihode od 5,96 milijardi kuna, što je osam posto u odnosu na godinu prije, dok je neto dobit iznosila 423 milijuna kuna ili 13 posto više nego godinu prije. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 307 milijuna kuna. Sve tri ključne Adrisove tvrtke - Maistra, Cromaris i Croatia osiguranje - zabilježile su i rast od 26 posto neto dobiti u prošloj godini, pokazuju izvješća. Ako se tomu doda i tvrtka HUP d.d., Adrisovi poslovi zabilježili su konsolidirani rast neto dobiti od 50 posto. Adris je, kako se može iščitati iz izvješća, akvizicijom HUP-a dodatno osnažio svoj turistički dio poslovanja. Time su stvorena dva čvrsta stupa, osiguranje i turizam, s pojedinačnom očekivanom razinom godišnje neto dobiti od približno 300 milijuna kuna, odnosno ukupno dobiti većom od 600 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:17