Div iz Solina

AD Plastik: posluju odlično i rade za najveće svjetske proizvođače automobila

Ukupna vrijednost novih poslova na europskom tržištu premašuje 130 milijuna eura
Pogon AD Plastika
 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

AD Plastik Grupa u 2017. godini ostvarila je rast poslovnih prihoda za 16,15 posto na 1,09 milijardi kuna, dok je neto dobit dosegla rekordnu razinu od 68,24 milijuna kuna.

Time su stvorili, kako kaže predsjednik Uprave solinske tvrtke Marinko Došen, dobre temelje za budući rast i razvoj. Posluju stabilno, štoviše odlično, a imaju i velike ambicije za ovu godinu – od rasta proizvodnje i prodaje do akvizicija novih tvrtki.

- Ključni su pokretač naših rezultata odnosi s kupcima. Dva su osnovna kriterija po kojima kupci mjere našu uspješnost, a to je prije svega kvaliteta proizvoda i troškovna efikasnost. Upravo smo u tome zadnjih nekoliko godina napravili velike pomake, što je za posljedicu imalo rast prihoda kroz nove poslove – pojašnjava Došen te ističe značajne pomake ostvarene u povećanju proizvodne efikasnosti i racionalizaciji troškova, a ušli su i u klub izvoznika s prihodima većim od milijardu kuna.

Ostvareni rezultati su zapravo očekivani i planirani. Primjerice, njihov najveći kupac tvornica Renault Grupe u Sloveniji, prošle je godine proizvela 190 tisuća automobila, a više od 70 posto plastičnih dijelova u svakom automobilu proizvedeni su u tvornicama AD Plastika. Upravo je jedan od najvećih poslova koji je dogovoren u prošloj godini razvoj i proizvodnja većine dijelova interijera i eksterijera novog modela Renault Clio.

Rekordna prodaja

Lani su dogovorili i niz novih poslova za druge važne kupce poput Forda, Volkswagen Grupe i PSA Grupe. Ukupna vrijednost novih poslova na europskom tržištu premašuje 130 milijuna eura, a više od 17 milijuna eura dogovorili su u Rusiji. Tako su učvrstili svoju poziciju na tržištu i popunili veliki dio kapaciteta za narednih nekoliko godina.

- U zadnjem kvartalu 2017. godine ostvarili smo rekordno visoku prodaju i to nam pokazuje trend kojem težimo u ovoj godini – naglašava Došen.

Arhiva / HANZA MEDIA
Marinko Došen, AD Plastik

Napominje da automobilska industrija traži stalna ulaganja u unaprjeđenja tako da su njihova prosječna ulaganja tri do četiri posto prihoda godišnje, ako se isključe kapitalne investicije. Pored toga, prošle su godine uložili u razvoj nove tehnologije, točnije u projekt „Pilot linija bojenja za industrijska istraživanja, razvoj i inovacije“. U taj projekt uloženo je 34 milijuna kuna, čime su proširili svoj portfelj bojenih proizvoda i osigurali razvoj nove tehnologije bojenja interijera kao jednog od generatora rasta prodaje u srednjoročnom razdoblju. Projekt je sufinanciran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a razvojem bojenja interijera kompanija otvara jednu potpuno novu nišu u svom poslovanju.

- Planove investicija diktira naša strategija, ali oni su, prije svega, vezani za očekivanja kupaca. Malo je poznato da automobilska industrija počiva na razvoju i ulaganjima u tehnologiju dobavljača, dok su dobro poznate činjenice kako su automobili u zadnjih desetak godina značajno unaprijeđeni i to po pitanju sigurnosti, potrošnje i ekološke prihvatljivosti. Sve je to napravljeno velikim dijelom zahvaljujući ulaganjima u razvoj dobavljača automobilske industrije – naglašava Došen.

Planovi za 2018.

Što se tiče planova za 2018., kaže da oni svakako uključuju stalan rast prihoda pa će za AD Plastik biti značajna projektna godina te je pred njima vrlo dinamičan period.

- Porast proizvodnje i prodaje na svim lokacijama i daljnji sveukupni rast grupe dio je našeg ovogodišnjeg plana. Ovu će godinu zasigurno obilježiti daljnji rast i razvoj kompanije u istraživačkom, razvojnom i tehnološkom smislu. Ponudu svojih proizvoda obogatit ćemo novim tehnologijama koje će dati dodanu vrijednost proizvodima interijera i eksterijera u injekcijskom prešanju. Planiramo niz aktivnosti u robotizaciji i tehnološkom unaprjeđenju svojih procesa. Naš je cilj zadržati svoju prepoznatljivost na zahtjevnom automobilskom tržištu – napominje Došen.

Solin, 070515.  
Marinko Dosen ,predsjednik uprave tvrtke AD Plastik koja proizvodi plasticne dijelove za novi model automobila Renault Twingo. 
Na fotografiji:Pogon za proizvodnju auto dijelova od plastike.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Božidar Vukičević / HANZA MEDIA
Pogon AD Plastika

Stalno razmatraju i mogućnosti približavanja nekom od velikih proizvođača jer to je jedan od preduvjeta za sklapanje ozbiljnijih poslova. Jedan od bržih načina ulaska u takvo društvo su potencijalno partnerstvo, tehnička suradnja ili čak ulazak u vlasništvo nekog od ozbiljnih dobavljača.

- U tom smislu već duže vremena promatramo mogućnosti i prilike na tržištu kako bismo kroz potencijalnu poslovnu suradnju ili ulazak u vlasništvo proširili svoje proizvodne kapacitete – otkriva nam šef AD Plastika, ne ulazeći pretjerano u detalje.

Glavni izazov u njihovom poslovanju je ulaganje u kadrove i razvoj poslovanja. Kako automobilska industrija u Hrvatskoj nije razvijena pa samim time i nema puno proizvođača autodijelova, sami ulažu u razvoj kadrova i resursa. Uz to, već su isticali kako su porezna davanja i opterećenja na troškove radne snage veća nego u zemljama u okruženju pa Došen smatra da bi država trebala konkretnije potaknuti promjene u tom smislu, pogotovo kod izvoznika koji imaju dodatno opterećenje uslijed devizne politike:

- No, naši rezultati pokazuju da se i u ovakvom okruženju mogu ostvariti dobri pomaci – ponosno kaže te dodaje da su u posljednjih nekoliko godina značajno ojačali financijsku stabilnost kompanije, što ih čini puno otpornijima na potencijalne krize na koje ne mogu utjecati, ali za njih nastoje biti spremni. Primjerice, krizu u Rusiji nitko nije mogao predvidjeti, ali ostavila je značajne posljedice. No, njihova su očekivanja u Rusiji povratak na stope rasta i prihode koje su imali prije tri do četiri godine. S druge strane, europsko je tržište, na koje je AD Plastik naslonjen s većim dijelom svojih prihoda, stabilno i ima stabilne stope rasta.

Solin, 070515.  
Marinko Dosen ,predsjednik uprave tvrtke AD Plastik koja proizvodi plasticne dijelove za novi model automobila Renault Twingo. 
Na fotografiji: Novi automatizirani stroj za proizvodnju plasticnih auto dijelova.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukičević / Hanza Media
Pogon AD Plastika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:32