Obrtnicima maksimalna pažnja

Litvanska neograničena potpora ugostiteljima, Vilnius pretvorili u kafić na otvorenome

Ugostitelji će moći besplatno postavljati stolove na trgovima, platoima i ulicama Vilniusa PRVI EUROPSKI GRAD KAFIĆ NA OTVORENOME Odredili osamnaest lokacija u staroj gradskoj jezgri za rad kafića i restorana. Gradske vlasti potiču potrošnju u tamošnjem ugostiteljstvu na još dva načina
Vilnius prije pandemije
 Ian Trower / robertharding / Profimedia

Gradske vlasti litvanske prijestolnice Vilniusa omogućile su lokalnim ugostiteljima postavljanje terasa i stolova na ulicama i trgovima u staroj gradskoj jezgri kako bi se mogli nositi sa zdravstvenim mjerama zaštite od koronavirusa.

- Ugostitelji će moći besplatno postavljati stolove na trgovima, platoima i ulicama, sve u cilju da se restorani i kafići otvore i rade, u njima zadrže radna mjesta, a Vilnius oživi – poručio je gradonačelnik glavnog grada Litve Remigijus Šimašius, čiji je potez uslijedio nakon odluke državnih vlasti da se u sklopu labavljenja mjera zaštite od koronavirusa, od ovog tjedna, omogući rad kafićima i restoranima, ali isključivo na otvorenome.

Vilnius je odredio osamnaest lokacija u staroj gradskoj jezgri za rad kafića i restorana na otvorenome, što je ugledni britanski dnevni list Guardian prokomentirao ocjenom kako je 'glavni grad Litve prvi europski grad kafić na otvorenome'.

Dio obveznih mjera zaštite od koronavirusa koje litavski ugostitelji moraju poštivati je razmak između stolova na terasama kafića i restorana od najmanje dva metra. Isto tako, terase moraju biti udaljene najmanje metar od pješačke zone, a osoblje kafića i restorana mora imati zaštitne rukavice i maske.

Gradske vlasti Vilniusa potiču potrošnju u tamošnjem ugostiteljstvu na još dva načina. Zdravstvenim djelatnicima podijeljeni su vaučeri koji se mogu iskoristiti u gradskim restoranima, a potrošači su pozvani i na naručivanje hrane iz omiljenih lokala kako bi ostvarili bodove za vaučere koje bi iskoristili nakon što se u potpunosti normalizira život u Litvi.

Zabilježivši svega 1344 slučaja oboljelih i 44 preminula od posljedica koronavirusa, Litva se uvrstila među uspješnije europske zemlje kad je u pitanju borba protiv COVID-a 19. No, mjere relaksacije jednako su oprezne kao i u drugim državama, osim spomenutih restrikcija za kafiće i restorane, posebne mjere zaštite do daljnjega će morati poštivati i trgovine, frizerski i kozmetički saloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:50