Flatrocks

Labinski arhitekt doskočio problemu sunčanja na stijenama

Eko platforme za sunčanje labinskog arhitekta Dražena Smokovića
 Privatni album

Labinski inovativni arhitekt Dražen Smoković dosjetio se kako izraditi sunčališta na stjenovitim plažama, a da se gradnjom ili nekim drugim zahvatom ne uništava obala. Izradio je podesive platforme pod nazivom Flatrocks, koje se mogu staviti na bilo kakvu stjenovitu plažu, a njih na hrvatskoj obali zaista ne nedostaje. Montažne su te se postavljaju i demontiraju, a da ne oštete podlogu. Ta se ideja svidjela hotelskom divu Valamar Rivieri, koji je odlučio ovu ideju iskoristiti i za svoje plaže. Kako nam veli Smoković, ideja je da se takve platforme koriste sezonski za vrijeme sezone kupanja, a nakon toga se demontiraju i spremaju za iduće ljeto. Prve prototipove proizvela je tvrtka Ferenčić iz Viškova, a isprobani su na rabačkim plažama.

- Ideju za "platforme na stijenju" dobio sam kupajući se na kamenitoj obali. Kao što svi Primorci znaju, more je daleko čišće i "zanimljivije" za kupanje i ronjenje uz stjenovitu obalu. Problem je što ćete se na takvoj obali teško moći odmoriti ili sunčati. Kako stalno "boravim" u nekom virtualnom 3D prostoru, tako sam zamišljao ravne plohe uz more gdje bih mogao postaviti ručnik i sunčati se a da ne dobijem modrice na tijelu, veli nam Smoković i pojašnjava da se mogu koristiti na doslovno svakom stjenovitom terenu.

- Nakon projektiranja platforme za određenu poziciju, platforma se postavlja na mjesto i odgovara samoj toj poziciji jer ne postoje dva identična profila stijena, kao ni otisci prstiju. Prototip platforme bio je napravljen od iverice prije svega zbog provjere tehnologije izrade i 3D snimka stijenja. Za komercijalne modele razmatram razne materijale. Najizgledniji kandidat su kompakt ploče, ali danas na tržištu postoji dosta alternativa. Prioritet je da su ekološki prihvatljive, i ako je moguće, da su od nekog tipa recikliranog materijala, ističe labinski arhitekt.

Privatni album
Dražen Smoković

Nove tehnologije laserskog skeniranja prostora omogućuju izradu takvih profila.

- Za cijeli koncept izrade prototipa surađivao sam s više tvrtki, te je više njih pokazalo interes za takav tip proizvoda. Trenutačno sam u fazi daljnjeg istraživanja materijala i usavršavanju proizvoda, no on je već sada spreman i za prodaju. Na domeni flatrocks.eu i društvenim mrežama objavljujem sve novosti u vezi razvoja proizvoda. Budući da sam imao iskustva s patentima i poznat mi je proces, angažirao sam jednu tvrtku koja mi istražuje koji oblik zaštite bi bio najprimjereniji za taj proizvod, ističe ovaj arhitekt koji je dosad dizajnirao i patentirao namještaj, a svakodnevno se bavi projektiranjem, prije svega arhitektonskim, u virtualnom prostoru.

- Od ovog izuma prije svega očekujem ugodnije kupanje i više mjesta na plažama i stijenama za sve željne mora i kupanja, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:31