Potpore

Kreću prijave za subvencioniranu kupnju električnih vozila. Država daje i do 70.000 kuna

Kako bi ostvarili pravo na poticaj, građani moraju na server prenijeti presliku osobne iskaznice, ponudu za kupnju vozila (u PDF formatu), te tehničke karakteristike vozila.
Ilustracija
 Michael Kemp / Alamy / Alamy / Profimedia

Poticaji za kupnju električnih vozila svake godine privlače puno interesa, a ove je godine iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu osigurano do 70.000 kn za fizičke osobe te od 70.000 kn do 400.000 kn za pravne osobe, a vozilo je potrebno kupiti do kraja godine.

Pravne osobe se na natječaj mogu prijaviti od sutra, 7. srpnja u 9 sati, dok se prijave građana zaprimaju od 13. srpnja, a prijavu je moguće podnijeti u elektronskom obliku na internet stranici. Kako bi ostvarili pravo na poticaj, građani moraju na server prenijeti presliku osobne iskaznice, ponudu za kupnju vozila (u PDF formatu), te tehničke karakteristike vozila.

U hrvatskoj udruzi vozača električnih vozila Strujni krug, osigurali su pomoć za svoje članove oko prijave na poticaje ili nabavku vozila. Članovi udruge mogu ostvariti i posebne popuste za kupnju električnih vozila te povoljne leasinge kod domaćih leasing kuća.

Građanima je na raspolaganju ukupno 22 milijuna kuna, a program je namijenjen i poticanju promjene hrvatskog prometnog sustava, s obzirom na to da su vozila na našim cestama u prosjeku stara 14 godina, s visokim emisijama CO2.

Inicijativu države pohvalio je i predsjednik udruge Strujni krug, Hrvoje Prpić, no upozorava da poticaji nisu i ne mogu biti jedino rješenje.

„Poticaji su odlično rješenje dok se građani tek upoznavaju s novim tehnologijama. Električna vozila s poticajima su osjetno jeftinija od benzinskih i dizel, pogotovo kad ubrojimo dodatnu opremu koja redovno dolazi u paketu električnih vozila. S obzirom da proizvodne cijene električnih vozila padaju svake godine, za 3-4 godine ona će biti jeftinija od starih i bez poticaja te ih tada više nećemo trebati. Stoga iskoristite ovu mogućnost i uđite u budućnost prije vaših kolega i susjeda. Ako imate bilo kakva pitanja, trebate pomoć kod prijave ili ne znate za koje vozilo se odlučiti, učlanite se u našu udrugu gdje ćemo vam pomoći oko svih pitanja, a Udruga je za svoje članove osigurala i popuste pri nabavci novih vozila te upute kako nabaviti Teslu.“

Subvencije na vozila idu do 40 posto njihove vrijednosti, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji. Na električna vozila L1-L7 kategorije moguće je dobiti subvenciju u vrijednosti do 20.000 kuna, za plug-in hibride je osigurano do 40.000 kuna, dok se za kupnju vozila s električnim pogonom ili na vodik može dobiti do 70.000,00 kuna.

Uvjet za dobivanje subvencije je da vozilo nije prethodno registrirano, moguće ga je kupiti u Hrvatskoj ili u svijetu, no važno je da bude registrirano u Hrvatskoj. Sama procedura nije odviše komplicirana, a prethodnih je godina uz pomoć subvencija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu kupljeno čak 3.500 vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 10:19