Energetska tranzicija

Kreće izgradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj vrijedne 41 milijun kuna

Riječ je o najvećoj sunčanoj elektrani u izgradnji u Hrvatskoj koja se proteže na čak 17 hektara
Polaganje kamena temeljca na izgradnji Sunčane elektrane Cres
 HEP

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić položili su kamen temeljac za izgradnju 41 milijun kuna vrijedne Sunčane elektrane Cres.

Riječ je o najvećoj sunčanoj elektrani u izgradnji u Hrvatskoj koja se proteže na čak 17 hektara. Smještena svega dva kilometra sjeverno od naselja Orlec, snagom od 6,5 MW elektrana će, poručuju, doprinijeti jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebno tijekom turističke sezone kada je povećana potrošnja električne energije.

HEP
Budući izgled Sunčane elektrane Cres

- Unatoč globalnoj krizi izazvanoj koronavirusom, HEP je bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti kompanije, od gotovo pet milijardi kuna. To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost hrvatskog gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine, u sklopu kojega ćemo izgraditi 1.500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama – istaknuo je Barbarić.

U budućnosti SE Cres proizvodit će oko 8,5 milijuna kWh električne energije godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 2.500 kućanstava. U 13 segmenata pojedinačne snage od 500 kW, instalirat će se ukupno 20.330 panela domaće tvrtke Solvis, a cijela elektrana s radom bi trebala početi do kraja ove godine.

HEP
Oleg Butković

- Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta. Ova će hvalevrijedna investicija doprinijeti energetskoj neovisnosti i razvoju otoka Cresa. Sinergija investicija u energetiku i promet od presudne je važnosti za zadržavanje stanovništva na našim otocima, ali i za stabilnost hrvatskog gospodarstva u krizi izazvanoj koronavirusom - naglasio je Butković.

Na otoku Cresu HEP planira postaviti još dvije sunčane elektrane, SE Cres 2 od 4,14 MW te SE Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW. Osim njih, kompanija razmatra izgradnju elektrane na otoku Unijama kao i nekoliko elektrana na području Istre i Kvarnera, dok u Poreču kreću s drugom fazom razvoja sunčane elektrane Kaštelir.

HEP
Polaganje kamena temeljca na izgradnji Sunčane elektrane Cres

- Razvoj ovakve infrastrukture, koja pritom prati ekološku dimenziju i prihvatljivost, od izuzetne je važnosti i za turizam jer bez kvalitetne infrastrukture nemoguće je razvijati kvalitetan turizam kojeg usmjeravamo u smjeru održivog razvoja - kazao je Cappelli.

HEP
Gari Cappelli

Sve je to dio HEP-ovog projekta kojim kompanija želi stvoriti zelenu energetsku tranziciju prije svega na kvarnerskim otocima. Naime, samo ove godine za izgradnju sunčanih elektrana i elektromobilnosti na tom području uloženo je 74 milijuna kuna, a trenutno najveća planirana sunčana elektrana kako navode je SE Nova Vas , snage čak 40 MW.

Kako elektrane ne bi bile jedini oblik unaprijeđena životnog standarda stanovnika na hrvatskim otocima, HEP kreće i u daljnje širenje mreže električnih punionica ELEN. Tako se na području Istarske i Primorsko-goranske županije trenutno nalazi 19 ELEN punionica, a u tijeku je postavljanje dodatnih 35, među kojima i punionice na otocima Krku i Rabu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09