Najava

Konferencija 'Buđenje tržišta kapitala' okupit će predstavnike međunarodne poslovne elite

Analizirat će se najintrigantnije dijelove novog Zakona o tržištu kapitala
Ante Žigman, predsjednik Uprave HANFA-e
 Goran Šebelić / CROPIX

Konferencija „Buđenje tržišta kapitala“ koja će se održati danas u hotelu Esplanade u organizaciji Hanza Medije, Jutarnjeg lista, portala novac.hr i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga raspravit će novosti Zakona o tržištu kapitala koji je stupio na snagu 27. srpnja 2018. i implementira čak 24 direktive i odredbe EU.

Na konferenciji će se, pritom, analizirati najintrigantnije dijelove novog Zakona o tržištu kapitala, te će se pokušati naći odgovor na ključno pitanje: može li se uz novi i zapravo stroži zakonski okvir oživjeti domaće tržište kapitala? Bit će riječi o novoj ulozi Hanfe u nadzoru izdavatelja, ali i iskustva domaćih kompanija na tržištu kapitala kao putokaz za iniciranje promjena. Uvodne govore održat će Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade, Zdravko Marić, ministar financija i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, a glavni govornik na našoj konferenciji bit će Laurent Maurin, stariji ekonomist Europske investicijske banke ( Senior Economist at European Investment Bank).

Nakon izlaganja, održat će se panel-rasprava “Zašto stojimo?“ na kojoj će sudjelovati Boris Vujčić, guverner HNB-a, Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeća Hanfe, Nenad Bakić, investitor, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, te prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a moderatorica je Eliana Čandrlić Glibota.

Konferencija će okupiti dvjestotinjak predstavnika uprava vodećih međunarodnih i hrvatskih tvrtki, financijskih stručnjaka, hrvatskih političkih institucija, akademika i Vladinih dužnosnika koji će moći aktivno sudjelovati u raspravi nakon panela. Laurent Maurin će, pak, u svom izlaganju govoriti o stanju na europskom tržištu kapitala i potencijalu financijskog tržišta za veći rast, posebno u odnosu na Sjedinjene američke države. Jednako tako će analizirati uzroke zaostajanja europskog tržišta dionica u odnosu na tržište SAD-a, od društveno-kulturalnih razloga, različitih korporativnih kultura, nevoljkosti europskih vlasnika tvrtki da umanje svoje udjele u vlasništvu, do boljeg poreznog tretmana kreditnog sustava u odnosu na dionički u Europi. Uz to će izlaganje Laurenta Maurina naglasak staviti na strukturu i regulaciju financijskog sektora, transakcijske troškove i financijsku pismenost.

Nadalje, na konferenciji će se propitivati kako vratiti povjerenje u hrvatsko službeno tržište kapitala na Zagrebačkoj burzi, a od novog zakona se stoga s razlogom očekuje pozitivan učinak na transparentnost tržišta kapitala. Investicijska zajednica, pak, osim što pozdravlja donošenje novog zakona, a posebno to što će Hanfa dobiti značajnije ovlasti, posebno u segmentu nadzora objave financijskih izvještaja izdavatelja čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu, ističu kako bi trebalo možda otići i korak dalje u kreiranju ili donošenju novih, dodatnih mjera koje bi poslužile vraćanu povjerenje u tržište kapitala.

To je povjerenje prvi puta jače srušeno prelijevanjem svjetske financijske krize u Hrvatsku 2009., a zadnji put je jako poljuljano krizom Agrokora. Zbog toga će jedna od tema na konferenciji svakako biti unaprjeđenje kvalitete korporativnog upravljanja izdavatelja, čemu će doprinijeti izrada novog Kodeksa korporativnog upravljanja za izdavatelje koji su uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze. Bit će to prilika da se sučele stavovi i mišljenja regulatora, investitora, poduzetnika, brokerske zajednice, predstavnika Vlade i akademske zajednice, u cilju poboljšanja ukupne investicijske kulture u Hrvatskoj i buđenja tržišta kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:24