Moćne žene

Žene vode šest najvećih europskih vojnih budžeta: Upravljaju s preko 206 milijardi dolara

Francuski obrambeni budžet lani je premašio 59 milijardi dolara, a njime upravlja ministrica Florence Parly
Florence Parly, francuska ministrica obrane
 Philippe Wojazer / REUTERS

Na Međunarodni praznik rada, Penny Mordaunt postala je prva žena ministrica obrane u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva (UK), a upravljat će s godišnjim budžetom od otprilike 47 milijardi dolara. Njeno imenovanje ujedno znači i da trenutno sa šest najvećih europskih vojnih budžeta upravljaju žene, piše Quartz.

Francuska raspolaže s najvećim novcima u Europi, njihov je obrambeni budžet prema Međunarodnom institutu za mir u Stockholmu lani premašio 59 milijardi dolara, a njime upravlja ministrica Florence Parly. Slijedi ju nova britanska ministrica, a zatim dolaze Njemačka, Italija, Španjolska i Nizozemska. Žene na čelu obrambenih institucija ovih zemalja raspolažu s ukupno više od 206 milijardi dolara. U top 10 najizdašnijih vojnih budžeta u Europi ušla je i Švicarska s 4,7 milijardi dolara, a njima također upravlja žena.

Također, Quartz piše da se sve više država odlučuje ovu poziciju dodijeliti upravo ženama. Na primjer, Norveška je imala uzastopni niz ministrica obrane od 1999. do 2017. godine, a ta je država sa sedmim najvećim vojnim budžetom u Europi, tek nedavno palicu vojnog upravljanja predala muškarcu. Španjolska je do sada na toj poziciji imala tri žene. Prva među njima, Carme Chacón, poznata je i po tome što je 2008. godine ministrica obrane postala dok je bila trudna. Chacón je preminula 2017. od srčane bolesti u dobi od samo 46 godina, no na toj je poziciji i danas žena María Margarita Robles Fernández, a budžet njezinog resora iznosi 17 milijardi dolara na godinu.

Ipak, Sjedinjene Američke Države čiji se godišnji vojni budžet kreće oko 600 milijardi dolara, kao ni Kina sa svojih 250 milijardi dolara, nikada nisu imenovale ženu za vođenje vojnog sektora.

Inače, u hrvatskoj povijesti jedina ministrica obrane do danas bila je SDP-ova Željka Antunović i to u razdoblju od 30. srpnja 2002. do 23. prosinca 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:59