MAJSTORI ZA BIZNIS

ŽELITE BITI USPJEŠNI U POSLU? Otkrivamo pet poslovnih tajni koje gotovo svi zanemaruju, a nerijetko su ključ karijernog uzleta

Ilustracija
 iStock

Svatko, baš svatko - od samozatajnog zaposlenika do milijardera koji u posjedu ima nekoliko tvrtki - želi biti dobar u svom poslu i želi od toga živjeti. To je posebno jasno ako imate vlastitu firmu, ako ste uložili u vlastiti biznis - želite da vam se ulog i vrati.

Međutim, osim ekonomskih savjeta mnogo je onih preko kojih najčešće prijeđemo, ni ne pomislimo na njih, a uglavnom zato jer se odnose na međuljudske odnose. No, nemojte zanemariti i taj segment jer je atmosfera u kojoj se radi od iznimne važnosti i za kvalitetu i za produktivnost. Savjete donosi The Next Web .

1. Postanite ‘općeniti’ stručnjak

Pravila uspješnosti konstantno se mijenjaju, a šire znanje, uz stručnu ekspertizu koju posjedujete, pripremit će vas za razne promjene u biznisu. Orit Gadiesh, predsjednica Bain & Co.-a, kompanije koja nudi usluge poslovnog savjetovanja velikim tvrtkama, definirala je pojam ‘općenitog stručnjaka’: ‘To je netko tko ima sposobnosti i znatiželje prikupiti i usvojiti znanje iz različitih disciplina, industrija, vještina, zemalja, tema itd.’

Drugim riječima, profesionalci tog tipa spajaju područje kojim se bave i na koje su usmjereni sa saznanjima iz drugih područja kako bi kvalitetnije obavljali svoj posao i sagledali ga iz nove perspektive.

2. Potičite volontiranje i humanitarni rad

Svakodnevna praksa i predanost poslu nisu uvijek ključni za uspjeh. Vrijeme i novac treba ulagati i u zajednicu te u osobnosti zaposlenika. Potaknite ih da neko vrijeme posvete barem jednoj dobroj praksi vezanoj uz ono čime se vaša tvrtka bavi.

Ako ništa drugo, učite od uspješnih, velikih kompanija. Primjerice Microsoft ima program prema kojem svaki zaposlenik može zatražiti 25 dolara za svaki sat volonterskog rada, a godišnje to mogu tražiti za maksimalno četiri sata.

S tim se slaže i Richard Branson, osnivač Virgin Groupe i veliki filantrop čije se bogatstvo procjenjuje na pet milijardi dolara. Smatra da se takvo bogatstvo ne može steći pohlepom: ‘Humanitarnim radom ne trebaju se baviti samo direktori, već i zaposlenici jer to pridonosi zajedničkom cilju, donosi nove perspektive i odnose unutar grupe koji inače sigurno ne bi postojali.’

3. Prihvatite različitost

Ako u potpunosti prihvatite različitosti koje zaposlenici donose, stvorit ćete još kreativniju atmosferu. Prema jednom istraživanju provedenom na poslovnom studiju Columbia u New Yorku koje je ispitivalo utjecaj ‘novih snaga’ na kvalitetu posla, pokazalo se da društvena i kulturna različitost donosi više perspektiva, svježinu i kritičko razmišljanje u poslovnoj sredini.

4. Rutina za početak dana

Ako su vam roditelji kao djeci neprestano tupili o važnosti doručka, zapravo su bili u pravu, i ne samo zbog zdravlja.

Naime, neki od najuspješnijih biznismena imaju ustaljenu jutarnju rutinu. Ustaju redovito, više-manje uvijek u isto vrijeme, neki se prepuštaju vježbanju, neki se bace na obilan doručak, neki imaju običaj pročitati novine, a neki meditirati. Kakva god vaša rutina bila, pomoći će vam u smanjenju stresa i koncentraciji prije eventualnih važnih odluka koje ćete donijeti u toku dana.

5. Odnosite se prema sebi kako se odnosite prema drugima

Znate onu uobičajenu mantru - čini drugima ono što želiš sebi? E, ta mantra zapravo i nema nekog pretjeranog smisla. Puno bi logičnije bilo reći - ponašaj se prema drugima onako kako oni žele da se prema njima ponašaš.

To bi zapravo značilo da znate slušati druge, a posljedično i da prema ljudima oko sebe imate poštovanja, ljubaznosti i pozitivan stav što u konačnici rezultira produktivnijom radnom sredinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:13