Usavršavanje

Zašto Hrvati preferiraju Beč: 'S diplomom akademije s 3 akreditacije lakše ću napredovati'

Hrvati su treća najveća nacionalna skupina sa 6% studenata na poslovnoj školi Executive Academy
Ivan Krofak, Vibor Skalamera i Oliver Antišin
 Privatni arhiv

Poslovna škola Executive Academy u Beču posljednjih je godina popularno mjesto dodatne edukacije i usavršavanja za naše poslovne ljude i menadžere koji svoj karijerni put žele začiniti i diplomom iz poslovne administracije (eng. Master of Business Administration, MBA).

Programe te škole, članice bečkog Ekonomskog sveučilišta (Vienna University of Economics and Business, WU), odabralo je od 2013. do danas ukupno 37 Hrvata. To znači da je prema nacionalnosti Hrvatska treća najveća nacionalna skupina po zastupljenosti sa šest posto svojih studenata. Ispred nje su samo Austrijanci (26 posto) te Rusi (16 posto), a prestigli smo i Nijemce te Mađare, kojih je na Executive Academy pet, odnosno tri posto.

“Trostruka kruna”

Od 2013., kada se cijelo Ekonomsko sveučilište preselilo u novi moderan i futuristički kampus, studij je završilo 27 hrvatskih polaznika, redom poduzetnika i menadžera, a njih desetoro još ga pohađa.

Što to Hrvate privlači na MBA programe u Beč i zašto odabiru baš njih umjesto, primjerice, onih u Zagrebu ili Bledu u Sloveniji, koji su im bliži, ali i jeftiniji?

- Studij MBA ovdje na WU stvarno nešto znači, posebno u regiji, zato što nema puno fakulteta ovakve tri akreditacije - objašnjava nam Vibor Škalamera koji u Beču radi kao IT konzultant za Erste grupu, a ove je godine završio Professional MBA program sa specijalizacijom u području financija.

Riječ je o tri međunarodne akreditacije, onoj Udruženja za unapređenje visokih poslovnih škola (AACSB), Međunarodnog udruženja MBA programa (AMBA) te akreditaciji Europskog sustava za poboljšanje kvalitete (EQUIS).

Prema podacima portala MBA Today, “trostrukom krunom”, kako se naziva akreditaciju od sva tri međunarodna akreditatora, okrunilo se samo 88 poslovnih škola u svijetu, a Ekonomsko sveučilište u Beču te njemu pripadajuća Executive Academy nalaze se među njima.

Na primjer, u Hrvatskoj jedino Poslovna škola Cotrugli ima AMBA akreditaciju, a ZŠEM jedina je poslovna škola u Hrvatskoj koja se našla na listi akreditiranih od AACSB-a.


[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]
Roland Halbe
Executive Academy u Beču

No, kako nam pričaju, nisu ih privukle samo renomirane akreditacije. Multikulturalnost programa, studijski boravci u inozemstvu, suradnja s prestižnim sveučilištima, posjeti kompanijama kao što su Google, Skype i Goldman Sachs sve to ističu Hrvati koji su se odlučili za programe na Executive Academy.

- Super je kad vas 20-ak sjedi u jednoj predavaonici, a različitih ste struka i onda raspravljate o nekoj temi, a kraj vas sjede odvjetnik, arhitekt, inženjer, bankar... To je stvarna dodatna vrijednost - prepričava Ivan Krofak, projektni menadžer u međunarodnoj konzultantskoj kući IC Grupa.

Program je zamišljen tako da dio zadataka prolaze u grupnom radu od kuće. Uskladiti vremenske zone svih sudionika, a ima ih 30-ak iz cijelog svijeta, kako bi riješili izazov pred njima, često nije bilo lako. U takvim su slučajevima spas bile interkontinentalne Skype konferencije.

- Imate 20-ak ljudi u jednoj prostoriji, a svi su u svojim tvrtkama lideri. Na početku je to bio tečaj međusobnog dokazivanja, ali to se vrlo brzo mijenja - dodaje Ivana Avramović, koja radi u građevinskoj kompaniji Porr Bau.

Radne nedjelje

Trenutno se specijalizira u području marketinga i prodaje, a za dosadašnje iskustvo u ovoj školi tvrdi - “to je iskustvo koje će vas transformirati”.

- Nisam znala kako ću si to priuštiti, ali sam znala da ja to moram završiti - dodaje.

Dvogodišnji MBA programi na engleskom ovdje će vas stajati između 33 i 49 tisuća eura, a, primjerice, najskuplji MBA program Poslovne škole Cotrugli u Zagrebu košta 28 tisuća eura. Pritom treba imati na umu da troškovi prijevoza i smještaja u Beču, kao i studijska putovanja, nisu uključeni u cijenu. Ipak, Damir Šprem, predsjednik Uprave HPB Stambene štedionice, uvjerava nas da program “vrijedi svakog centa”.

Njega je 2009. na Global Executive program poslala Croatia Airlines, u kojoj je tada bio financijski direktor. Šprem i danas s jednakim žarom opisuje svoje iskustvo usavršavanja:

- Bilo je tu puno radnih nedjelja, učenja s kolegama, noću nakon posla i puno vožnje na relaciji između Zagreba i Beča - prisjeća se.

Iako si malo tko s hrvatskim primanjima može priuštiti obrazovanje na Executive Academy, sve je više i hrvatskih kompanija koje ulažu u svoje zaposlenike, pokrivajući im sve ili barem dio troškova školovanja u Beču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:27