Telemedicina

Zagrebački stomatolog počeo provoditi prve virtualne stomatološke preglede

Sustav omogućuje primjenu kod prvih pregleda pacijenta i izrade osnovnog plana stomatološkog liječenja
Zagrebački stomatolog Tomislav Lauc, vlasnik poliklinike Apolonija

Zagrebački stomatolog Tomislav Lauc, uvodi prve virtualne stomatološke preglede u Hrvatskoj. Pregled je prvenstveno osmišljen za hitne pacijente kako bi se smanjio broj dolazaka u ordinaciju i napravila pravilna trijaža prema naputcima civilnog stožera i preporukama Hrvatske komore dentalne medicine te Hrvatskog Stomatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Da bi pacijenti mogli pristupiti virtualnoj ordinaciji putem računala ili mobilnog uređaja, objedinilo se nekoliko platformi u jednu cjelovitu strukturu dentalne telemedicine.

„Zbog specifičnosti manualnog posla, dentalna medicina nije do sada koristila mogućnosti telemedicine, no krizna vremena zahtijevaju nove pristupe. Sustav omogućuje primjenu kod prvih pregleda pacijenta i izrade osnovnog plana stomatološkog liječenja, kontrolne preglede tijekom ortodontske terapije te analizu stanja kod manjih bolnih i neugodnih stanja koji ne potpadaju među hitne slučajeve koje treba hitno primiti tijekom COVID-19 pandemije. Posebno je značajno da služi kao zamjena za pregled koji prethodi upućivanju na RTG snimanje. Naravno, sustav se može koristiti i kod redovitih kontrola nakon liječenja kao i nadopuna uz standardni stomatološki pregled.“ - izjavio je Tomislav Lauc, o čijem je posljednjem istraživanju o starenju lica pisao i The Times.

Apolonija
Zagrebački stomatolog Tomislav Lauc

Kada je potrebna RTG snimka, stupa se u koordinaciju s radiološkim laboratorijima te se provodi osnovno planiranje terapije putem digitalnih RTG snimaka. Također, moguća je i izrada vizualizacije plana terapije, a kod ortodontskih pacijenata i simulacija pomaka zuba.

„Snimke pacijenata rade se snimanjem izvan usta prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u laboratorijima koji su za to osposobljeni. Potom se one pregledavaju također putem interneta, što ćemo kao i virtualne preglede provoditi iz prostora poliklinike, ali i iz domova pojedinih doktora koji su na radu od kuće.“, naglasio je Lauc.

Poliklinika Apolonija jedna je od najstarijih privatnih zagrebačkih stomatoloških poliklinika, a nastavak je tradicionalne obiteljske zubne ordinacije dr. Mire Jukić Lauc. Jedna je od tehnološki najnaprednijih stomatoloških ustanova u Hrvatskoj, a njihove usluge obuhvaćaju područje ortodoncije, protetike, implantologije, dijagnostike te rehabilitacije zuba, usta i cijelog žvačnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:41