Program 'Odvažna'

Za pet ženskih poduzetničkih projekata 250.000 kuna: 'Još ne vjerujemo da smo odabrane'

Riječ je o Programu ekonomskog osnaživanja žena "Odvažna", koji su zajednički pokrenule Ikea i Mastercard
Dobitnice potpore programa Odvažna: Jelena Bikić, Nikolina Belančić Arki, Diana Bekavac, Petra Glad i Tamara Jurković
 Ranko Šuvar / CROPIX

Pet odvažnih žena danas je, zahvaljujući svojim poduzetničkim idejama, primilo potpore u ukupnoj vrijednosti od 250 tisuća kuna, za projekte koji sežu od prirodne kozmetike, preko inovativnih turističkih obilazaka, pa sve do društvenih igara koje ruše stereotipe. Riječ je o Programu ekonomskog osnaživanja žena "Odvažna", koji su zajednički pokrenule Ikea i Mastercard, a osim novčane potpore pet će poduzetnica na raspolaganju imati i individualizirano mentorstvo i edukativnu podršku kako bi lakše ostvarile svoje poslovne ciljeve.

Jelena Bikić, vlasnica tvrtke Silvan za prirodnu i ručno rađenu kozmetiku, koja je dobila 60.217 kuna, novac će koristiti za internacionalizaciju poslovanja. Interes je, kaže, velik i pristiže ne samo s europskog, već i s australskog tržišta. Koliko su zanimljivi u inozemstvu pokazuje i činjenica da će u britanskom izdanju kultnog modnog časopisa Vogue u svibnju izaći i tekst o prirodnoj kozmetici iz malog sela Kljake u Dalmatinskoj zagori.

U konkurenciji od 25 finalistkinja, odabranih među 120 ukupno pristiglih prijava, nešto više od 60.000 kuna otišlo je i tvrtki Aurora Colapis iz Zamršja u Karlovačkoj županiji, za njihov projekt turističkog obilaska Pokuplja, i to na replici stare žitne lađe koju je skupina tamošnjih entuzijasta samostalno izradila. Podržan je i projekt razvoja kulturne ponude u Otočcu, i to na leđima Book Caffea Paradiso tvrtke Dandy, kao i projekt razvoja Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu u Istri iza kojeg stoji Zagrebački plesni ansambl.

Dobavljački ugovor s Ikeom otišao je u ruke udruge K-zona čije će se igraće karte Fierce Women uskoro pronaći na policama ovog trgovačkog lanca u Hrvatskoj.

- Tvrtka koja je naš uzor dala nam je priliku i povjerenje i mi još ne možemo vjerovati da smo dobili takvu podršku - poručila je Diana Bekovac iz K-zone te dodala kako sanjaju da bi za koju godinu i oni mogli financijski stasati dovoljno da postanu mikro donator u programu Odvažna.

U okviru dodjele, koju su osim Ikee i Mastercarda, organizirali i Zaklada Solidarna te Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, održana je i rasprava o tome kako kvalitetno odgovoriti na potrebe žena u poduzetništvu na kojoj je istaknuto da je za poduzetnički uspjeh, osim financijske potrebna i mentorska podrška, a događanju je nazočila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

- Ekonomsko osnaživanje žena je jako važno jer svako demokratsko društvo može napredovati samo ako se oslanja na znanja i mogućnosti svih svojih građana - upozorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:20