Isplatilo se

Za dodatni posao razvijao je Alexu, danas vozi skupocjeni automobil i kupuje kuću

On je jedan od stotina tisuća registriranih programera koji osmišljavaju i razvijaju dodatne Alexine vještine
Alexa, Amazonova AI asistentica
 Elijah Nouvelage / REUTERS

Nick Schwab nije običan programer u Fordu. Ovaj 29-godišnjak, naime, ima i drugi posao: kreira glasovne aplikacije za Alexu, Amazonovu AI asistenticu, a to se pokazalo kao vrlo unosan posao piše CNN.

Mladi je programer 2016. bio prvi vanjski suradnik koji je za Alexu kreirao aplikaciju koja pušta opuštajuće zvukove i pomaže ljudima da zaspe, opuste se ili meditiraju. Danas se, zahvaljujući takvom dodatnom prihodu, vozi u Teslinom modelu 3, a zakapario je i kuću u Michiganu.

- Biti u mogućnosti kupiti si kuću i automobil, to je ostvarenje snova - rekao je Schwab za CNN.

On je jedan od stotina tisuća registriranih programera koji osmišljavaju i razvijaju dodatne Alexine vještine. Njegov proizvod, ambijentalne zvukove, trenutno na dnevnoj bazi koristi oko 300.000 ljudi, a oko 10.000 korisnika pretplatilo se za ovu opciju.

- Znali smo da moramo podržati programere od ranih dana da se priključe i osmišljavaju ovakva iskustva za korisnike - rekao je Steve Rabuchin, potpredsjednik Amazonove Alexe.

- Toliko inovacija dolazi iz naše zajednice programera, oni osmišljavaju i razvijaju vještine i iskustva o kojima i nismo ni razmišljali - dodao je.

No, Amazon ne računa samo na programere. U veljači su predstavili novu opciju zahvaljujući kojoj svi korisnici Alexe mogu upotrijebiti takozvane Alexa Skill Blueprints uz pomoć kojih mogu, bez prethodnog programerskog iskustva, nadograditi Alexine mogućnosti.

- Amazon potiče ljude da koriste Alexu na njima važne načine kako bi tehnologija bila bolje inkorporirana u njihove živote - objasnio je Jack Vernon, analitičar u kompaniji ABI Research, dok je Rabuchin istaknuo kako Amazon vjeruje da prava budućnost umjetne inteligencije leži upravo u personaliziranoj upotrebi.

No, Alexine su mogućnosti još uvijek u povojima, a prostora za daljnji razvoj ima na pretek. Baš zato, ovo bi moglo biti sjajno vrijeme za programere da se uključe i dodatno zarade, piše CNN.

- To što sam postao developer za Alexu svakako je promijenilo moj život. Da ste me pred dvije godine pitali hoću li danas biti tu gdje jesam, vjerojatno bih se samo nasmijao - poručio je mladi programer Schwab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:04