Neočekivan ishod

Unatoč rekordnim prihodima jedne od najvećih slovenskih tvrtki, cijela uprava dala ostavku

Petrol je lani ostvario rekordni prihod od 5,4 milijarde eura pa su ostavke neočekivane SVOJOM ODLUKOM ŠOKIRALI SU SVE Cijela uprava Slovenske tvrtke koja je kupila firmu kontroverznog hrvatskog tajkuna i jednog od najbogatijih Riječna dala ostavku 'Nije bilo drugog izlaza. Morali smo ovo napraviti'
Tomaž Berločnik
 Hanza Media

Tomaž Berločnik i oba preostala člana uprave ljubljanskog Petrola, po prihodima najveće slovenske kompanije, dali su neočekivane ostavke nakon sjednice Nadzornog odbora tvrtke koja je završena sinoć kasno na večer, javljaju slovenski mediji.

Energetska tvrtka u kojoj država ima gotovo 30-postotni izravni vlasnički udio lani je ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde eura, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 milijuna eura čiste dobiti, pa su ostavke neočekivane.

Iz Petrola je priopćeno da je tročlana uprava ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja s normalnim radom. Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsjednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović.

Ona je nakon preuzimanja dužnosti izjavila da Petrol posluje dobro, te da će i dalje djelovati prema usvojenom poslovnom planu.

Po njenim riječima, razlog za sporazumnu ostavku dosadašnje uprave su razlike u gledanjima između nje i nadzornog odbora oko provođenja strategije razvoja i poslovnog plana.

Mediji navode da je do neslaganja između poslovodstva i članova nadzornog odbora došlo oko investicijske politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Berločnik je inzistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što nadzornom odboru u kojemu su predstavnici države nije bilo prihvatljivo, tvrdi Slovenska televizija.

Poslovna asocijacija "Manager" koja okuplja slovenske direktora i čiji je Berločnik član navela je u priopćenju za javnost dok je sjednica nadzornog odbora trajala, da bi rušenje "uspješne uprave" koja je ostvarila odlične poslovne rezultate bila signal da "vladajućoj politici nije u interesu dobrobit najveće slovenske tvrtke nego vlastiti parcijalni interesi", te da se to može shvatiti kao političke igre kojima se gospodarstvu nanosi šteta.

Berločnik je na čelu Petrola bio devet godina i smatran je jednim od najboljih domaćih menadžera, za što je primio više priznanja.

Kako navodi mariborski list "Večer", do "sporazumnog" prekida mandata njegove uprave došlo je zbog neslaganja nadzornog odbora s Berločnikovom "predimenzioniranom investicijskom politikom, te sumnjivim projektima u Hrvatskoj povezanim s kupnjom Croduxa", osobito jer je te projekte vodio mimo nadzornog odbora, te Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji objedinjuje tvrtke u vlasništvu države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 16:08