Uspješni poljoprivrednici

U poduzetničku avanturu krenuli su sa 120 ovaca, a sada rade s ponajvećom hrvatskom firmom

U svoju poduzetničku avanturu krenuli su davne 1996. godine sa stadom od 120 ovaca
Iva Bulić (u krugu)
 Facebook/OPG Iva Bulić

U svoju poduzetničku avanturu krenuli su davne 1996. godine sa stadom od 120 ovaca. Danas su uspješni gospodarstvenici koji se bave uzgojem badema te imaju ugovore s Krašom i Biovegom.

Priča je to o Ivi Bulić, bivšoj košarkašici Zadra, i njenom suprugu Tomislavu Buliću, branitelju, diplomiranom krimalistu i sadašnjem gradonačelniku Benkovca, koji su odlučili napustiti svoj život u Zagrebu te u Korlatu nedaleko Zadra pokrenuti svoje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo (OPG), piše Zadarski list.

- Težak je to i mukotrpan posao bio. Životinja treba 24-satnu brigu, a naročito kada je vrijeme janjenja, šišanja i spremanja sjena za zimu. Razmišljali smo o proizvodnji mlijeka i sira, ali nismo imali dovoljno radne snage. Djeca su bila mala i jednostavno nismo imali uvjeta ni novca za platiti radnu snagu, a shvatili smo da od same proizvodnje mesa ne možemo živjeti - prisjeća se Iva Bulić.

Stoga su odlučili potražiti novu nišu, pa su na svom zemljištu krenuli s uzgojem badema. Prve su nasade, njih oko 400, posadili 2011. godine, a tada su uspjeli i sklopiti ugovor s Krašom. Već dvije godine kasnije počeli su pripremati 12 hektara krškog zemljišta za novu sadnju, prijavili su ekološku proizvodnju te su kroz 2014. i 2015. godinu tamo i posadili bademe.

- Sadni materijal proizveli smo sami, kao i većinu stajskog gnojiva iz vlastite proizvodnje, a otkupljujemo i od susjeda. Imamo 3500 stabala posađenih na razmaku 6x6, a sorte su ferragnese, ferraduel i troito - priča Iva i dodaje kako njoj i suprugu sada u poslu pomažu i djeca, a po potrebi zapošljavaju i sezonske radnike.

Područje Korlata je, kažu, bogomdano za uzgoj badema, a s obzirom na to da je njihova nutritivna vrijednost izuzetno visoka, ovaj je orašasti plod sve traženiji na tržištu.

- U današnje vrijeme sve se više budi svijest o zdravoj prehrani ta do su jako traženi, a pogotovo jer su ekološki - objašnjava Iva.

Zahvaljujući tome, od prošle godine surađuju i s Biovegom, kompanijom u čijem je vlasništvu i poznati lanac bio&bio trgovina za prodaju organski i ekološki uzgojenih proizvoda. Osim toga, svoje proizvode prodaju i sami, na kućnom pragu, preko društvenih mreža i putem malih eko trgovine diljem Hrvatske, piše Zadraski list.

Ipak, iako su bademi zauzeli primat u njihovom poslovanju, ovaca od kojih su počeli, nisu se potpuno odrekli. Danas ih imaju još 50, a tu je i isto toliko koza. Imaju i koke, tuke, kuniće i tovne piliće, te 1500 čokota vinograda, 100 stabala trešanja, 60 stabala maslina te nešto smokava, šljiva i jabuka.

- Iza ove naše priče stoje godine muke, truda, odricanja, suza, neprospavanih noći, još uvijek aktualnih kredita, ali ne damo se - poručili su Bulići za Zadarski list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:22