Airtable

'U početku nitko nije znao što radimo, a sada naša kompanija vrijedi više od milijardu $'

Njegova kompanija danas vrijedi milijardu dolara i zapošljava svega 70-ak ljudi
Howie Liu, izvršni direktor i suosnivač Airtablea
 YouTube

- Kada sam sa svojim partnerima prvi put stao pred investitore mnogi nisu shvatili što mi zapravo radimo. Govorili su da nećemo uspjeti, da je naš sustav prekompliciran. Na kraju se pokazalo da su bili u krivu – prisjeća se Howie Liu, izvršni direktor i suosnivač Airtable kompanije i istoimenog cloud sustava.

Riječ je o programu koji na prvi pogled podsjeća na kombinaciju Google kalendara i Excel programa. No, ovdje se zapravo radi o alatu za organizaciju posla. Kombinirajući tablice i baze podataka, Airtable korisniku omogućava unos planova i zadataka za svakog člana tima. Na taj način mali timovi, ali i oni nešto veći, mogu pratiti aktivnosti svojih projekata, pregledavati tko je točno zadužen za koju stavku, te lakše bilježiti tijek razvoja događaja.

Prije šest godina sa svojim fakultetskim kolegama Andrewom Ofstadom i Emmettom Nicholasom Liu je osnovao silicijskog 'jednoroga' čiju aplikaciju danas koristi više od 80.000 organizacija diljem svijeta, uključujući i gigante poput Netflixa, Tesle, WeWorka, BuzzFeeda ali i brojnih drugih malih neprofitnih organizacija, piše BBC.

Sin korejskog para, odrastao je u College Stationu u Teksasu. Otac mu je bio doktor biokemije, dok je njegova majka, unatoč inženjerskom zvanju radila u obližnjem McDonaldu.

- Iako je po struci bila inženjerka, nije se uspjela probiti. Sjećam se kako se kući vraćala krvavih ruku, umorna i bez energije, ali uvijek, baš uvijek imala je vremena za mene. Ona je razlog zašto sam zavolio prirodne znanosti – objašnjava Liu.

Sa svojih 13 godina, ovaj sada već 31-godišnji poduzetnik pokazao je interes za informatikom, navodi Fobes.

- Bio sam znatiželjno dijete. Volio sam boraviti u očevom uredu i listati njegove knjige. Tako sam jednom prilikom naišao na knjigu o C++ programiranju. Uzeo sam ju i jednostavno krenuo – dodao je.

Inače, Airtable, nije njegova prva kompanije. Naime, nakon što je napustio svoj dobro plaćeni posao u San Joseu, pokrenuo je tvrtku za upravljanje ljudskim potencijalima koju je 2011. godine kupio američki softverski gigant Salesforce.

Njegova kompanija danas vrijedi nešto više od milijardu dolara i zapošljava svega 70-ak ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2022 01:05