'A što dalje?'

'Trebam isplatiti plaće, a još ne znam što je s PDV-om, doprinosima...'

Otpuštanja su posljedica čiste panike i psihoze. Svako ima neku svoju strategiju, a ja sam se odlučio kockati. Možda se na kraju pokaže da sam bio u krivu
Tomislav Pirs i Mario Minder
 Marko Todorov / CROPIX

- Mi još ne znamo ništa. Trebao bih isplatiti plaće konobarima i kuharima, a ne znam isplaćujem li bruto ili neto, što je s doprinosima, što je s PDV-om. Puno se priča o svemu, a nikakve konkretne mjere još nemamo. Nismo u situaciji da možemo čekati. Mjere za ugostitelje trebale su biti donesene prije pet dana – priča nam Mario Minder, ugostitelj i vlasnik japanskog restorana Tekka u zagrebačkoj Radničkoj ulici.

S Minderom, koji se ugostiteljstvom bavi već 30 godina, našli smo se u četvrtak, u vrijeme ručka. U ovo bi vrijeme, priča, u njegovom lokalu sve vrvjelo gostima, a sada nekolicina konobara na praznim stolovima u tišini slaže kutije za dostavu. To je, kaže, sada jedini prihod na koji mogu računati nakon što su od ponoći svi ugostiteljski objekti, u okviru četvrte faze borbe protiv epidemije koronavirusa, zatvoreni na 30 dana. Minder strahuje da bi uskoro, odlukom Vlade, i dostava mogla biti ukinuta.

Pad od 90 posto

- Od ponedjeljka nam je već posao počeo padati, za 80, možda i 90 posto. Na dostavama nećemo moći živjeti, a ne znam što ćemo ako i to ukinu. Mi nismo pizzerija, nemamo stotinu dostava dnevno, imamo manje od deset. Ali, eto, svi smo tu, čekamo što će biti dalje – govori.

A što dalje? Na pitanje hoće li, kao neki njegovi kolege, opuštati svoje konobare i djelatnike odgovara - “zasad ne”. U njegovom lokalu radi 19 zaposlenika, neki i po deset i više godina. Poslovi su i pune plaće svima sigurne, barem još sljedeći mjesec. Ne osuđuje, ipak, ugostitelje koji su počeli s drastičnim mjerama.

- Otpuštanja su posljedica čiste panike i psihoze. Svako ima neku svoju strategiju, a ja sam se odlučio kockati. Možda se na kraju pokaže da sam bio u krivu i da sam i ja trebao otpuštati. No vlasnici tih restorana ne daju otkaze kako bi namaknuli nešto novaca, oni žele spasiti posao. Otpustit će možda 50 ljudi da bi spasio onih 30 koji ostanu – zauzima se.

Prema njegovim riječima, burza se puni otpuštenim konobarima koji su sada državni problem, a država je to sve mogla spriječiti – samo da su mjere, koje bi umirile ugostitelje, donijeli prije. I polovične bi mjere poslužile.

Otpisati doprinose

Minder se zalaže da bi trebalo otpisati, ne odgoditi, sve doprinose i PDV. Subvencioniranje radnika minimalcem, što je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u četvrtak najavio, također smatra dobrom mjerom. - Što imamo od odgode, samo akumuliramo gubitke. Čujemo od ministra rada da bi mogli, u pogođenim djelatnostima, radnike subvencionirati minimalcem od 3500 kuna. Ako se to uvede, ugostitelji bi odahnuli. Opet, trenutno nam nema druge nego sjediti uz televizor i čekati. Velika je to razina stresa i neizvjesnosti – ističe.

Kamion riže

Osim troškova pogona i plaća radnika, Minder ima i troškove zaliha. Upravo mu dolazi kamion s rižom iz Njemačke. Što će biti na granici, također je pitanje koje ga muči. U svakom slučaju, ne smije si dozvoliti da ostane bez zaliha, čak i ako riskira da one propadnu. Što je najcrnji scenarij, pitamo, što ako lokali ostanu zatvoreni do ljeta?

- Nema teorije da izdržimo ovu situaciju tri mjeseca. Ali držat ću posao i svoje dečke dok god mogu. Dignut ću kredit, a imam i stan na moru koji mogu prodati. Ne znam. Evo, ne znam ni hoće li se krediti ugostitelja subvencionirati, ne znamo ništa – žali se.

U karijeri koju je započeo kao konobar Esplanade, A. G. Matoša, potom voditelj restorana Takenoko, a onda i zadnjih 15-ak godina vlasnik Tekke, ne pamti da je sektor ugostiteljstva pogodila ovakva “kataklizma”.

- Ma kakva financijska kriza 2008., to je bila mila majka. Onda je bilo teško, ali nije bila situacija da ne smiješ raditi. Pa čak i za najgore vrijeme Domovinskog rata potrošnja je cvjetala. No imam razumijevanja da država mora u ovom trenutku zbog sigurnosti sve zatvoriti. Mislili smo donedavno da je PDV naš najveći problem, ali ovo nitko nije mogao pretpostaviti. Da je država znala da će do ovoga doći, smanjili bi PDV za ugostitelje još prije četiri ili više godina, sigurno. Možda bismo i lakše sve ovo preživjeli da je to bio slučaj – zaključuje.

'U 2. kvartalu nećemo imati ni kune prihoda'

Darko Bastić, direktor tvrtke Olympia Vodice, kaže da su hotel Olympia i hotel Olympia Sky zatvoreni od 15. ožujka zato što više ne mogu jamčiti za sigurnost gostiju i osoblja unatoč tome što su uveli najvišu moguću razinu higijenskih uvjeta.

- Većina zaposlenika poslana je na godišnji odmor ili koristi stečene slobodne dane, dio administrativnih radnika i dalje obavlja svoje redovne poslove, a četrdesetak radnika je raspoređeno na poslove održavanja okoliša i jednostavne poslove tekućeg održavanja. Sezonske radnike, na sreću, nismo još planirali zapošljavati iako smo obavili niz razgovora i pripremali se za još jednu sjajnu sezonu. Zaposlenici su glavni resurs naših hotela i želimo im osigurati rad bez straha od otkaza, ali u tome nam treba velika pomoć mjerodavnih državnih institucija - kaže Darko Bastić.

Mjerama za pomoć gospodarstvu, a posebice turističkoj djelatnosti, u tvrtki čiji je Bastić direktor samo su djelomično zadovoljni, no uvjereni su da su to samo prvi koraci.

- Kako bismo sačuvali radna mjesta, potrebno je osigurati minimalne plaće svim zaposlenicima koji su evidentirani kao zaposleni na dan 29. veljače 2020. Dakle, minimalne plaće treba osigurati i stalnozaposlenima i zaposlenima na određeno vrijeme. Naši hoteli rade 12 mjeseci i imamo iznimno velik broj stalnozaposlenih u zimskim mjesecima, a također i zaposlenika na određeno vrijeme. Smatram da je bolje da im svima osiguramo minimalne plaće, nego da budu teret države. Osim toga, potrebno je suspendirati plaćanja PDV-a i svih doprinosa na plaće dok se ne uspostavi normalno poslovanje, a poslije sniziti stopu PDV-a kako bismo donekle sanirali gubitke - naglašava direktor vodičke Olympije.

Dodaje kako će štete uzrokovane pandemijom koronavirusa u tvrtki koju vodi, ali i čitavom turističkom sektoru, biti ogromne.

- Budući da nitko ne može predvidjeti kada će se ova kriza završiti, teško je bilo što planirati. U drugom tromjesečju najvjerojatnije nećemo imati ni kune prihoda, a krajnje je upitna i cijela glavna sezona. Teret moramo svi ravnomjerno ponijeti, kako privatni, tako i javni sektor, te se, rekao bih, resetirati na tvorničke postavke - zaključuje Bastić. (Jozo Vrdoljak/ Privredni.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2022 12:04