Imenovanja

Tomislav Kulić novi predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima

Kulić ima više od 25 godina iskustva u veledrogerijskom poslovanju koje je stjecao kroz različite pozicije unutar korporativnog internacionalnog okruženja u tvrtki PHOENIX Farmacija
Tomislav Kulić
 HGK

„Veledrogerije su važan, neizostavni dio zdravstvenog sustava, ali i gospodarstva u cijelosti. Važnost veledrogerija je posebno došla do izražaja tijekom pandemije koronavirusa gdje su veledrogerije unatoč svim problemima osigurale neprekinutu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda svim subjektima u zdravstvenom sustavu. Pokazali smo spremnost i uspješno odgovorili na sve izazove“, rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić.

Poručio je i kako u Hrvatskoj već dugi niz godina veledrogerije osiguravaju financijsku održivost zdravstvenog sustava, što svakako ne bi trebala biti njihova uloga.

„Prema podacima Hrvatske gospodarske komore prikupljenim do 31. svibnja ove godine od 37 tvrtki članica ukupan dug bolnica iznosi 3.518.934.193,86 kuna“, iznio je Kulić, dodavši kako je rješavanje dugova zdravstva, primarno bolnica i uspostava financijski održivog modela suradnje jedan od ciljeva rada Udruženja.

Napominje da problem nagomilanih dugovanja bolnica nije od jučer i nada se da neće samo on obilježiti rad Udruženja, ali činjenica je da je situacija postala neodrživa.

„Krajnje je vrijeme da se problem dugovanja bolnica postepeno počne rješavati kroz jasno definiran plan i na način da Udruženje bude partner sustava, sugovornik ministarstva zdravstva, ministarstva financija i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje“, apelirao je Kulić dodavši kako svi zajedno moramo aktivno raditi na poboljšanju sustava, a posebice na njegovoj financijskoj održivosti što će, smatra, biti jedan od najvećih izazova u nadolazećem periodu.

Osim toga, Udruženje u svom planu rada navodi i djelovanje u okolnostima pandemije osiguranjem neprekinute isporuke lijekova unutar promijenjenih okolnosti u opskrbnom lancu, rad na razumijevanju i jačanju uloge veledrogerija u zdravstvenom sustavu i društvu općenito, daljnji rad na primjeni i jačanju smjernica dobre distributivne prakse i drugih standarda u poslovanju, praćenje regulative i tržišnih trendova, proaktivno djelovanje kroz pripremu i implementaciju novih regulatornih standarda te unapređenje rada kroz razmjenu informacija, znanja i iskustva sa strukovnim udrugama veledrogerija iz drugih zemalja.

Kulić inače ima više od 25 godina iskustva u veledrogerijskom poslovanju koje je stjecao kroz različite pozicije unutar korporativnog internacionalnog okruženja u tvrtki PHOENIX Farmacija. Od 2012. član je Uprave PHOENIX Farmacije za logistiku, a od 2018. zadužen i za financijsko poslovanje. Aktivno je sudjelovao u implementacije EU Direktive o krivotvorenim lijekovima u Hrvatskoj, a od 2017. član je Upravnog odbora Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova.

Inače, prema NKD-u, trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima obuhvaća tvrtke koje se bave trgovinom na veliko lijekovima, medicinskim proizvodima, medicinskim instrumentima i opremom, te ortopedskim pomagalima. Ukupni prihod tvrtki iz područja trgovine lijekovima, kojih ima 324 i zapošljavaju više od četiri tisuće zaposlenika, je 13.896.351.984,00 kn za 2018. godinu, što čini oko šest posto ukupne trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:27