David Schwimmer

Tko je novi šef Londonske burze? Nepoznati bankar imat će plaću 1,1 milijuna dolara

Bivši kolege upozoravaju na njegov manjak iskustva u području infrastrukture financijskih tržišta
 Toby Melville / REUTERS

Londonska burza (LSE) odabrala je ovoga petka David Schwimmera, javnosti manje poznatog investicijskog bankara Goldman Sachsa, za svog novog izvršnog direktora. Schwimmer će funkciju preuzeti 1. kolovoza.

Njegovim imenovanjem završena je šestomjesečna potraga za nasljednikom Xaviera Roleta, bivšeg izvršenog direktora LSE-a koji je prošlog studenog završio svoj osmogodišnji mandat. Iako je pod vodstvom Roleta vrijednost tvrtke porasla s 800 milijuna funti na gotovo 14 milijardi funti, tamošnji mediji su prenijeli da se mnogima u LSE-a nije svidio njegov stil upravljanja. Dionice Londonske burze pozitivno su reagirale na promjenu u vodstvu, rastući za 0,7 posto na 42,74 funti.

“Velika mi je čast i privilegija biti pozvan da vodim Londonsku burzu. Radi se o prestižnoj instituciji i odličnoj kompaniji”, rekao je tom prilikom Schwimmer.

Novi čelnik jedne od najvećih svjetskih burzi 49-godišnji je Amerikanac koji je proveo više od 20 godina u Goldman Sachsu, najvećim dijelom u New Yorku i Rusiji. U toj investicijskoj banci Schwimmer je bio šef u odjelu strukture tržišta te u odjelu metala i rudarstva.

"Premda investitori možda nisu upoznati s njegovim radom, pozdravljamo imenovanje novog direktora koji ima iskustva u infrastrukturi financijskih tržišta i tržištu kapitala", izjavili su analitičari JP Morgana za Financial Times.

No, s time se ne slažu njegove bivši kolege i poznanici, koji su kazali kako je Schwimmer u proteklom desetljeću imao malo iskustva u području infrastrukture financijskih tržišta, opisujući njegovo upravljanje kao tvrdo i ambiciozno.

Schwimmer je 2005. godine radio na spajanju Njujorške burze (NYSE) s Archipelagom, kompanijom za elektronsko trgovanje u kojoj je Goldman imao udio. Goldman Sachs, radeći za obje strane, izazivao je val kritike i tužbu zbog potencijalnog sukoba interesa. Došlo je do nagodbe i posao je dovršen. Zanimljivo je kako je iste godine Schwimmer imenovan šefom osoblja Lloydu Blankfeinu, tadašnjem operativnom direktoru Goldman Sachsa i sadašnjem izvršnom direktoru te banke.

Schwimmer odrastao je u New Yorku, u elitnom kvartu Upper East Side na Manhattanu, a pohađao je prestižno Sveučilište Yale te Harvard Law School. Kako prenosi Financial Times, pozivajući se na web stranicu Open Secrets, prošle godine donirao je mali iznos američkoj Demokratskoj stranci.

Njegova godišnja plaća u LSE-u iznosit će 775.000 funti (1,1 milijuna dolara), a dobivat će i bonus u iznosu do 225 posto plaće. Također, sljedećeg ožujka isplatit će mu 1,05 milijuna funti kao nadoknadu bonusa kojeg bi dobio u Goldman Sachsu. David Warren, koji je bio privremeni izvršni direktor LSE-a, postat će glavni financijaš te burze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:37