Izazvali veliku pozornost

Tehnička škola uvela novi smjer: Ogromna navala za zvanje tehničara za razvoj videoigara

U četiri godine školovanja ovaj program nudi čak 20 predmeta povezanih s gaming industrijom
Ilustracija, InfoGamer sajam igara i zabave
 Darko Tomas / CROPIX

Tehničku školu Sisak roditelji osmaša posljednjih dana zatrpavaju pozivima. Zovu iz cijele Hrvatske, pa u školi procjenjuju da bi mogli primiti barem pet puta više učenika nego što imaju mjesta. Sve zbog novog, nedavno predstavljenog programa - tehničar za razvoj videoigara.

- Jedna je majka imala ideju ispisati svog sina iz trećeg razreda srednje i upisati ga u prvi razred naše škole. Interes je golem, a mi u iduću školsku godinu primamo jedan razred s 24 učenika. Vjerujem da ćemo uspjeti privući najbolje učenike iz naše županije, ali i šire - kaže ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović.

Strukovne škole u Hrvatskoj za iduću godinu nemaju u ponudi puno novih strukovnih kurikuluma zbog čega program tehničar za razvoj videoigara u Sisku izaziva pozornost. No, s druge strane otvara pitanje zašto je ponuda programa tehničar za razvoj igara u školama Hrvatske novost tek odsad.

Sredstva

- Ne bismo ga ni mi imali da Županija nije krenula u cijeli projekt. Poznato je da smo mi postali regionalni centar kompetentnosti i da smo dobili jako velika europska sredstva. Time ćemo opremiti nekoliko praktikuma koji će biti namijenjeni gaming industriji - kaže ravnatelj Tehničke škole.

U praktikumima namijenjenima provedbi novog programa napravit će profesionalni audio i video studio, bit će tu kamera za snimanje pokreta, vrhunska gaming računala, pa i VR naočale i gaming fotelje. Teško je reći koliko će u konačnici biti ulaganje u opremu i edukaciju nastavnika, kaže ravnatelj, no svakako je riječ o nekoliko milijuna kuna.

Kurikulum za novi program osmislili su stručnjaci iz Simore, razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, koji provode i edukaciju nastavnika. Učenici će u prvom razredu imati predmete osnove programiranja, osnove računala, grafika u videoigrama, teorija razvoja videoigara, dok u drugome razredu prelaze na predmete kao što su operacijski sustavi, osnove elektrotehnike, uvod u računalne mreže, metode i tehnike izrade grafičkih elemenata u videoigrama, projektiranje i timska kolaboracija. U posljednje dvije godine školovanja učit će, među ostalim, napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, teksturiranje i animiranje, projektni razvoj videoigara, zatim predmete digitalna logika, proizvodnja kompetitivnih videoigara, vizualne efekte u videoigrama i na kraju marketing i monetizaciju videoigara.

Ukupno u četiri godine školovanja ovaj program nudi 20 predmeta povezanih s gaming industrijom, podijeljenih u pet modula.

Od trećeg razreda u ponudi je i šest izbornih predmeta: napredna audio i video produkcija, razvoj okoline za izradu videoigara, testiranje korisničkog sustava u videoigrama, pokretanje poslovnog pothvata i međunarodno poslovanje.

Nakon ovog programa u planu je još šest srodnih zanimanja, od kojih je jedno svemirska tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 07:03