Globusov portret menadžera

Švedsko preuzimanje Nanobita jedna je od najvećih IT transakcija u povijesti

Vlasnici tvrtke Nanobit Alan Sumina i Zoran Vučinić
 Boris Kovačev / CROPIX
Što su postigli?

Nanobit je preuzela švedska gaming kompanija Stillfront. Za to je izdvojila 148 milijuna dolara, tako da će u prvoj fazi 78 posto iznosa ili 100 milijuna dolara uplatiti do kraja rujna, s time da će 30 posto sredstava biti isplaćeno u dionicama Stillfronta. U drugoj fazi koja bi trebala biti okončana 2022. godine osnivači Sumina i Vučinić dobit će i preostali iznos, odnosno 48 milijuna dolara, što će ovisiti o kretanju dobiti. Sumina i Vučinić su počeli raditi i razvijati Nanobit tek prije 12 godina, gotovo od nule. Za daljnji razvoj morali su napraviti radikalnu promjenu. Jedna je bila izlazak na burzu, druga akvizicija, a treća je da prodaju kompaniju.

Zašto je to važno?

Za hrvatske pojmove to je, kako su osnivači Nanobita otkrili u Jutarnjem listu, jedna od najvećih IT transakcija u povijesti, veća je tek prošlogodišnja kada je United Grupa kupila Tele2 Hrvatska za 220 milijuna eura. Stillfront je švedska kompanija koja pod sobom drži čak 15 gaming studija, od Kalifornije, Kanade do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Veliki globalni igrač koji se bavi free-to-play igrama stigao je u Zagreb. Sumina je izjavio da je to velika prilika za Nanobit, ali i za njihove zaposlenike, da uče, rade i razvijaju se uz 800 developera i dizajnera iz raznih zemalja. Uglavnom, svi ostaju na svojim mjestima u Zagrebu, a osim Sumine i Vučinića novac će dobiti i dugogodišnji zaposlenici koji imaju udjele u Nanobitu. Stillfront nema politiku miješanja u sam rad studija koji su pod njima, tako da se nastavlja razvoj zagrebačkog gaming studija.

Kako posluju?

Nanobit ima 125 zaposlenika, 20-ak mobilnih igara koje se igraju u 150 zemalja svijeta. Njihove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra više od 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata. Nanobit je nekoliko godina bio jedna od najbrže rastućih europskih tvrtki. Lani su imali gotovo 200 milijuna kuna prihoda, uz 17 milijuna kuna dobiti. No samo u prvoj polovini ove godine napravili su malo čudo, 236 milijuna kuna prihoda uz 44 milijuna kuna operativne dobiti.

Što će učiniti u budućnosti?

Neće sjediti prekriženih ruku. Već najavljuju nove projekte i najavljuju novu igru do kraja godine. Iskustva, snage, energije, poleta i znanja očito imaju. U novoj grupaciji uvijek imaju mjesta jer je takva strategija da zadržavaju i okupljaju ljude. U Stillfrontu radi oko 800 djelatnika, imaju 40-ak igara, najviše simulacija, strategije i akcijske, a izlistani su na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:51