Negativan trend

Sve se manje djece želi obrazovati za konobara: 'Prije smo imali razred, a sad ih je 12'

Kao uzrok ovom negativnom trendu, ravnatelj dubrovačke škole vidi u podcjenjivanju ove struke STALNO IH TRAŽE, IMAJU NATPROSJEČNE HRVATSKE PLAĆE, ALI INTERESA NEMA 'Točno je da je ovaj smjer upisalo samo 12 učenika. Prije smo imali cijeli razred'
Ilustracija
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Ove godine u Turističko ugostiteljskoj školi u Dubrovniku svega 12 djece upisalo je strukovnu školu za konobara. Bez obzira na činjenicu da je ugostiteljski sektor u konstantnoj potrazi za dodatnom radnom snagom, čini se da interesa za ovo strukovno zanimanje ima sve manje među mladim naraštajima, prenosi Dubrovački dnevnik.

- Točno je da je ovaj smjer upisalo samo 12 učenika. Taj negativni trend traje već nekoliko godina, a brojka se uvijek kretala oko 15 učenika. Prije smo imali cijeli razred od po 28 učenika, no to se sada promijenilo - kazao je ravnatelj dubrovačke škole Antun Perušina.

Kao uzrok ovom negativnom trendu, Perušina vidi u podcjenjivanju ove struke.

- Kažu kako danas svatko može biti konobar, pa što bi onda djeca išla u školu za konobara? Danas se oni percipiraju kao nosači posuđa, a nekoć su se percipirali kao gospari koji su služili gospodu - prokomentirao je ravnatelj.

Smatra kako ipak stanje nije tako crno te kako je pred ovom strukom bolja budućnost s obzirom da poslodavci u sve većoj mjeri od radnika traže stručnost.

- Do ovoga stanja nije došlo preko noći pa se tako ni ne može promijeniti preko noći. Ali vjerujem kako će se u konačnici stvari promijeniti na bolje – dodao je.

S druge pak strane, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić naglašava kako će se s povećanjem stanovništva u ovom gradu doskočiti problemu manjka djece koja odabiru zvanje konobara.

- Nema smisla kriviti djecu zato što ne žele biti konobari. Svi roditelji žele da im djeca idu na fakultete, a onda se žale kako nitko ne želi raditi kao konobar, keramičar, električar... Možda se ne vide kao konobari nego kao recimo direktori hotela i to je njihovo pravo. Vremena su se promijenila. No, u potpunosti sam uvjeren kako će se povećati broj djece koja upisuju smjer 'konobar' u Dubrovniku ako se počne povećavati broj stanovništva u Dubrovniku. Ni u Njemačkoj više nisu pune škole isključivo Nijemaca - izjavio je Vlašić.

Također, ne slaže se s obrazloženjem mnogih kako djeca ne žele upisivati taj smjer zbog mogućih lošijih uvjeta rada.

- To nema nikakve veze. Konobar zaradi više nego liječnik ili pomorac. Imaju natprosječne hrvatske plaće, vrlo često visok bakšiš, a 90 posto njih u Dubrovniku ne radi po tri ili četiri mjeseca, iako sezona bude naporna – zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:03