Negativan trend

Sve se manje djece želi obrazovati za konobara: 'Prije smo imali razred, a sad ih je 12'

Kao uzrok ovom negativnom trendu, ravnatelj dubrovačke škole vidi u podcjenjivanju ove struke STALNO IH TRAŽE, IMAJU NATPROSJEČNE HRVATSKE PLAĆE, ALI INTERESA NEMA 'Točno je da je ovaj smjer upisalo samo 12 učenika. Prije smo imali cijeli razred'
Piše: Novac.hrObjavljeno: 21. studeni 2019. 17:50

Ove godine u Turističko ugostiteljskoj školi u Dubrovniku svega 12 djece upisalo je strukovnu školu za konobara. Bez obzira na činjenicu da je ugostiteljski sektor u konstantnoj potrazi za dodatnom radnom snagom, čini se da interesa za ovo strukovno zanimanje ima sve manje među mladim naraštajima, prenosi Dubrovački dnevnik.

- Točno je da je ovaj smjer upisalo samo 12 učenika. Taj negativni trend traje već nekoliko godina, a brojka se uvijek kretala oko 15 učenika. Prije smo imali cijeli razred od po 28 učenika, no to se sada promijenilo -  kazao je ravnatelj dubrovačke škole Antun Perušina.

Kao uzrok ovom negativnom trendu, Perušina vidi u podcjenjivanju ove struke.

- Kažu kako danas svatko može biti konobar, pa što bi onda djeca išla u školu za konobara? Danas se oni percipiraju kao nosači posuđa, a nekoć su se percipirali kao gospari koji su služili gospodu - prokomentirao je ravnatelj.

Smatra kako ipak stanje nije tako crno te kako je pred ovom strukom bolja budućnost s obzirom da poslodavci u sve većoj mjeri od radnika traže stručnost.

- Do ovoga stanja nije došlo preko noći pa se tako ni ne može promijeniti preko noći. Ali vjerujem kako će se u konačnici stvari promijeniti na bolje – dodao je.

S druge pak strane, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić naglašava kako će se s povećanjem stanovništva u ovom gradu doskočiti problemu manjka djece koja odabiru zvanje konobara.

- Nema smisla kriviti djecu zato što ne žele biti konobari. Svi roditelji žele da im djeca idu na fakultete, a onda se žale kako nitko ne želi raditi kao konobar, keramičar, električar... Možda se ne vide kao konobari nego kao recimo direktori hotela i to je njihovo pravo. Vremena su se promijenila. No, u potpunosti sam uvjeren kako će se povećati broj djece koja upisuju smjer 'konobar' u Dubrovniku ako se počne povećavati broj stanovništva u Dubrovniku. Ni u Njemačkoj više nisu pune škole isključivo Nijemaca - izjavio je Vlašić.

Također, ne slaže se s obrazloženjem mnogih kako djeca ne žele upisivati taj smjer zbog mogućih lošijih uvjeta rada.

- To nema nikakve veze. Konobar zaradi više nego liječnik ili pomorac. Imaju natprosječne hrvatske plaće, vrlo često visok bakšiš, a 90 posto njih u Dubrovniku ne radi po tri ili četiri mjeseca, iako sezona bude naporna – zaključio je.

Linker
08. listopad 2020 10:33